Legkönnyebben a Suzuki Jimny lopható, de mások is leszerepeltek

Közzétéve:
2019-03-25, 15:24

A 11 vizsgált modell közül a Jimny értékelhetetlen volt, és alig 4 modellről mondható el, hogy megfelelő a biztonsága

Napvilágot látott egy elemzés, miszerint a kulcs nélküli autók nem mindegyike nyújt elegendő védelmet lopás ellen. A brit Tatcham Research 11 autómárkát vizsgált meg biztonság szempontjából. A prémiummárkák legtöbbje, mint az Audi e-tron, Jaguar XE, Land Rover Evoque és a Mercedes-Benz B-osztály jól szerepeltek.

Kia ProCeed

Kakukktojás a Porsche Macan és a Lexus UX, ami prémium ide vagy oda, de gyengén teljesített védelem téren. De ugyanígy járt a Ford Mondeo, Hyundai Nexo, Kia ProCeed és a Toyota Corolla Hybrid is.

  Könnyen lopható a Suzuki Jimny

  Hanem a vizsgálat során az egyik modell olyannyira kritikán alul teljesített, hogy nemes egyszerűséggel szimplán csak az „elfogadhatatlan” kategóriába dobták. Ez pedig a Suzuki Jimny.

  Richard Billyeald, a Tatcham fő műszaki munkatársa azt mondta:

  „Túl sok példát láttunk arra, hogy egy autót másodpercek alatt ellopnak az utakon félreállva.”

  Bár a 90-es években gyakoribbak voltak a feltöréses lopások, azóta annyiban egyszerűsödött az autótolvajok helyzete, hogy egy megfelelő hordozható egységgel és szoftverrel már egyáltalán nem időigényes szinte bármilyen jármű elvitele.

  A vizsgált modellek és eredményeik

  • Audi e-tron - Kiváló
  • Jaguar XE - Kiváló
  • Land Rover Evoque - Kiváló
  • Mercedes B-Class - Kiváló
  • Ford Mondeo - Gyenge
  • Hyundai Nexo - Gyenge
  • Kia ProCeed - Gyenge
  • Lexus UX - Gyenge
  • Porsche Macan - Gyenge
  • Toyota Corolla Hybrid - Gyenge
  • Suzuki Jimny - Elfogadhatatlan

  Fókuszban a kiberbiztonság

  Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kiberbiztonságra, amit jól mutat, hogy március 23-án szombaton lezajlott Pwn2Own világhírű kiberbiztonsági versenyén egy kétfős csapat nyerte a legtöbb kategóriát, köztük ahol egy Tesla Model 3 szórakoztató rendszerét is fel kellett törniük.

  A Fluoroacetate nevű csapat végül 375 ezer dollárt, azaz 100 millió forintot vihetett haza – és egy Tesla Model 3-at. Richard Zhu és Amat Cam percek alatt elérte, hogy feltörjék az autó böngészőjét és a saját üzenetüket írattatták ki vele. A Tesla persze felhasználta ezeket az eredményeket arra, hogy tovább finomítsa a biztonsági hálóját a Model 3-nak, ugyanis ezt a hibát kihasználva akár az autó többi rendszerét is el lehetett volna érni.

  Míg a világ legtöbb országában egyre jobban odafigyelnek a kiberbiztonságra és ennek érdekében egyre gyakrabban alkalmaznak etikus hekkereket, hogy az általuk felfedezett biztonsági rések megszüntetésével még biztonságosabbá tegyék a rendszereket, itthon egy kicsit más a helyzet, avagy lásd annak a fiúnak az esetét, aki felfedezte, hogy akár 50 forintért is lehetett bérletet vásárolni a BKK e-jegyrendszerén keresztül.

   Forrás:

   Kapcsolódó írások

   Biztonsági gyerekülések
   2018. december 14.
   Gréti és Atti körbenéztek, milyenek a modern gyerekülések és ki is próbáltak párat
   Komoly változások várnak az autósokra a jövőben egy EU-s döntés nyomán
   2019. április 18.
   2022-től léphetnek érvénybe azok a módosítások, amik miatt már csak új biztonsági technológiával ellátott járműveket lehetne forgalmazni
   Az elektromos autók történetének 4 fő mérföldköve
   2018. november 30.
   Manapság egyre felkapottabb téma az elektromos autóké, úton-útfélen találkozunk velük, legutóbb másfél milliós állami támogatást hirdetett meg új elektromos autók vásárlására a magyar kormány
   A Tesla Motors története
   2018. november 02.
   Minden autógyárnak megvan a maga kis története, de nincs még egy olyan, amelyik úgy és annyira változtatta meg a világot, mint a Tesla