Legkönnyebben a Suzuki Jimny lopható, de mások is leszerepeltek

Közzétéve:
2019-03-25, 15:24

A 11 vizsgált modell közül a Jimny értékelhetetlen volt, és alig 4 modellről mondható el, hogy megfelelő a biztonsága

Napvilágot látott egy elemzés, miszerint a kulcs nélküli autók nem mindegyike nyújt elegendő védelmet lopás ellen. A brit Tatcham Research 11 autómárkát vizsgált meg biztonság szempontjából. A prémiummárkák legtöbbje, mint az Audi e-tron, Jaguar XE, Land Rover Evoque és a Mercedes-Benz B-osztály jól szerepeltek.

Kia ProCeed

Kakukktojás a Porsche Macan és a Lexus UX, ami prémium ide vagy oda, de gyengén teljesített védelem téren. De ugyanígy járt a Ford Mondeo, Hyundai Nexo, Kia ProCeed és a Toyota Corolla Hybrid is.

  Könnyen lopható a Suzuki Jimny

  Hanem a vizsgálat során az egyik modell olyannyira kritikán alul teljesített, hogy nemes egyszerűséggel szimplán csak az „elfogadhatatlan” kategóriába dobták. Ez pedig a Suzuki Jimny.

  Richard Billyeald, a Tatcham fő műszaki munkatársa azt mondta:

  „Túl sok példát láttunk arra, hogy egy autót másodpercek alatt ellopnak az utakon félreállva.”

  Bár a 90-es években gyakoribbak voltak a feltöréses lopások, azóta annyiban egyszerűsödött az autótolvajok helyzete, hogy egy megfelelő hordozható egységgel és szoftverrel már egyáltalán nem időigényes szinte bármilyen jármű elvitele.

  A vizsgált modellek és eredményeik

  • Audi e-tron - Kiváló
  • Jaguar XE - Kiváló
  • Land Rover Evoque - Kiváló
  • Mercedes B-Class - Kiváló
  • Ford Mondeo - Gyenge
  • Hyundai Nexo - Gyenge
  • Kia ProCeed - Gyenge
  • Lexus UX - Gyenge
  • Porsche Macan - Gyenge
  • Toyota Corolla Hybrid - Gyenge
  • Suzuki Jimny - Elfogadhatatlan

  Fókuszban a kiberbiztonság

  Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kiberbiztonságra, amit jól mutat, hogy március 23-án szombaton lezajlott Pwn2Own világhírű kiberbiztonsági versenyén egy kétfős csapat nyerte a legtöbb kategóriát, köztük ahol egy Tesla Model 3 szórakoztató rendszerét is fel kellett törniük.

  A Fluoroacetate nevű csapat végül 375 ezer dollárt, azaz 100 millió forintot vihetett haza – és egy Tesla Model 3-at. Richard Zhu és Amat Cam percek alatt elérte, hogy feltörjék az autó böngészőjét és a saját üzenetüket írattatták ki vele. A Tesla persze felhasználta ezeket az eredményeket arra, hogy tovább finomítsa a biztonsági hálóját a Model 3-nak, ugyanis ezt a hibát kihasználva akár az autó többi rendszerét is el lehetett volna érni.

  Míg a világ legtöbb országában egyre jobban odafigyelnek a kiberbiztonságra és ennek érdekében egyre gyakrabban alkalmaznak etikus hekkereket, hogy az általuk felfedezett biztonsági rések megszüntetésével még biztonságosabbá tegyék a rendszereket, itthon egy kicsit más a helyzet, avagy lásd annak a fiúnak az esetét, aki felfedezte, hogy akár 50 forintért is lehetett bérletet vásárolni a BKK e-jegyrendszerén keresztül.

   Forrás:

   Kapcsolódó írások

   Tesla Model 3
   2019. május 22.
   Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
   1905 Baker electric coupé, fekete, oldalnézet, balról, RM Sotheby’s
   2018. november 27.
   2018 legfelkapottabb trendje az elektromos autózás. Hiába tűnik újszerű divatnak, az elektromos autók már az 1890-es években megszokottak voltak…. aztán jött jó pár évtized kihagyás.
   Biztonsági gyerekülések
   2018. december 14.
   Gréti és Atti körbenéztek, milyenek a modern gyerekülések és ki is próbáltak párat
   Komoly változások várnak az autósokra a jövőben egy EU-s döntés nyomán
   2019. április 18.
   2022-től léphetnek érvénybe azok a módosítások, amik miatt már csak új biztonsági technológiával ellátott járműveket lehetne forgalmazni