2022. január 1-jétől újabb fizetős szakaszokkal bővült a hazai gyorsforgalmi úthálózat, amelyről ebben a cikkben írtunk részletesen. Történt azonban egy fontos változás a Fejér megyei matricát illetően, amely sokakat érinthet, ezért érdemes róla külön is szót ejteni.

Pest megye és Komárom-Esztergom megye között ingázók eddig úgy használhatták az M1-es autópálya Fejér megyébe eső mintegy 21 kilométeres szakaszát, hogy elegendő volt számukra a Pest, valamint a Komárom-Esztergom megyei matricákat megváltani.

Fejér megye fizetős útszakaszok

Tehették mindezt azért, mert az érvényben lévő szabályozás értelmében egy adott megyére kiadott éves autópálya-matrica a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. Miután Fejér megyének korábban egy lehajtója volt az M1-es autópályán (Bicskénél), a két szomszédos megyére (Pest és Komárom-Esztergom) megváltott matricával át lehetett haladni a szakaszon Fejér megyei matrica megvásárlása nélkül is.

A 2020 tavaszán átadott új szárligeti csomóponttal azonban a lehajtók száma kettőre bővült ezen a szakaszon. A türelmi időszak lejártát követően a Szárliget és Bicske közötti útszelvényt 2022. január 1-je óta kizárólag érvényes Fejér megyei vagy országos e-matrica vásárlást követően lehet igénybe venni. Az erre közlekedők kiemelten figyeljenek erre!

Autópálya-matricát vásárolnál? Tedd meg az otthonod kényelméből online az ECDH weboldalán!