péntek - 2023. június 02.
22.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 574 Ft
100 626 Ft
D 555 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

TOP 5 – A Belga Nagydíj királyai

2020. augusztus 28. | 11:11

A belga pálya az, ahol voltak tragédiák, hatalmas győzelmek és drámai futamok is egyaránt.

 

Az eső számos esetben szólt már közbe és lehet, hogy a hétvégén is érdemes lehet merész nevekre voksolni a Forma-1 fogadás szerelmeseinek.

A Belga Nagydíj a száguldó cirkusz egyik emblematikus helyszíne. Az izgalmak szinte minden esetben garantáltak a folyamatosan változó időjárás végett. Aki ilyen körülmények között, egy ilyen különleges vonalvezetésű pályán sikereket tud halmozni, az joggal említhető a sportág legjobbjai közt. Ezek a legendák vagy esetleg még aktív pilóták a világ legnagyobb ászai azok, akik mindig tartogatnak számunkra meglepetéseket.

A Forma-1 pontosan az a sport, ami esetén a stratégia, a technika és a már említett időjárás mindig beleszólhat a játékba, akár újra és újra megkeverheti a lapokat. Ilyen körülmények között ki lehet olyan szerencsés, hogy sikerrel tippeli meg, hogy a kavarodás után ki jön ki végül győztesként?

De nézzük, kik azok, akik a múltban jól használták ki a lehetőségeiket és fel tudtak ülni a Spa-Francorchampsi trónra!

Kimi Räikkonen

A finn Jégember nem kevesebb mint 4 alkalommal volt sikeres ezen a pályán. Az ő egyik beceneve az, hogy „spa királya”. Amikor ezt elmondták neki, csak annyit felelt:

„Mondták, hogy Spa királyának hívnak, mert többször nyertem már itt, de ez számomra nem jelent semmit”.

Nem is Kimi lett volna, ha máshogy reagál erre.

A legkiemelkedőbb ezek közül a 2009-es sikere volt, amikor egy nagyon gyenge Ferrarival tudott nyerni a briliáns teljesítményt nyújtó Giancarlo Fisichellát megelőzve. 2007 világbajnoka azóta is a mezőny tagja, ebben az évben is nagyon jól teljesít, a járványhelyzet adta szünetben sem engedett ki és még a nagyon gyenge Alfa Romeóval is erősebb teljesítményt nyújt, mint aktuális csapattársa.

Michael Schumacher

A hétszeres bajnok ezen az aszfaltcsíkon is csúcstartó. Övé a legtöbb győzelem ezen a pályán, ahol hatszor tudta elvinni az első helyezettnek járó trófeát. De nem csak a győzelmek, a legnagyobb csaták is bele égnek az ember emlékezetébe. Ilyen lehet például a 2000-es szezonban Mika Häkkinennel vívott hatalmas harca, aminek habár a finn lett a győztese, Schumacher végig nagyon nagy tempót tudott diktálni. A német több pályán is egyedülálló rekordokat tart. Habár az ő csúcsai szépen lassan megdőlnek, főleg Lewis Hamilton által, aki ebben az évben több mint valószínű, hogy beéri világbajnoki címek tekintetében is.

Ayrton Senna

A brazil legenda 5 alkalommal tudott nyerni ezen a pályán, ráadásul mindezt úgy, hogy 1988-tól kezdve, zsinórban 4 alkalommal vitte a prímet. Senna első győzelmét 1985-ben szerezte még a Portugál Nagydíjon, azt követően második elsőségét a belga pályán tudta megszerezni. Senna ekkor még a Lotus színeiben versenyzett. A második helyről rajtolva tudott nagyon erős tempót autózni és eredményesen védekezni Nelson Piquet-vel szemben. Amikor jött az eső megfordultak az erőviszonyok és egy akkora győzelmet aratott, ami elképesztő volt. Senna mindig is a különösen technikás pilóták közé tartozott, így nem véletlen, hogy ez a pálya nagyon nagy kedvence volt.

Jim Clark

A brit legenda még az 1960-as években volt a Forma-1 mezőnyének tagja. A kétszeres bajnok egy nagyon sikeres és ezzel együtt egy tragikus pályafutást tudhat magáénak. Ha az előbbi állítás bárki számára kétséges lenne, elég vele kapcsolatban azt megjegyezni, hogy az 1965-ös szezonban úgy lett bajnok, hogy a Monacói Nagydíjon részt sem vett. Hogy miért? Helyette az Indy500-as versenyen aratott győzelmet. Visszatérve a belga pályához, Clark négyszer tudott nyerni, ráadásul hasonlóan Sennához 4-szer egymás után. Persze akkor még maga a pálya is teljesen más volt és az autók adottságai is egészen embert próbáló tényezők voltak.    

Lewis Hamilton

Hamilton számára nem sorolható kifejezetten a kedvenc pályák közé a belga, azonban háromszor neki is sikerült nyernie. Hamilton profizmusa és zsenialitása mellett akkor se lehet elmenni szó nélkül, ha ezt sokan a rendkívül erős Mercedesnek tudják be. Nincs olyan pálya, ahol nem tudott volna elérni valamilyen elsőséget, amihez nyilván kell az is, hogy a Mercedes elképesztően domináns már több mint 6 szezon óta. Ebből az autóból ő tudja kihozni ezt a teljesítményt. Ezen a pályán 2010-ben, 2015-ben és 2017-ben is legyőzhetetlennek bizonyult, a 2010-es sikert ráadásul nem egy domináns autóval érte el.

Az öt pilóta igazából 5 különböző időszakban tudott dominálni, vagy sikereket elérni. Ők olyanok, akik a legnehezebb körülmények között is a határon tudtak autózni, akik ki tudták használni a legkisebb lehetőségeket is, és az F1 egyik legnehezebb pályáján tudták meglátni többször is elsőként a kockás zászlót.

TOP10: Ezek most a legbrutálisabb prémium SUV modellek Vin Diesellel reklámozzák a kínaiak az elektromos robogójukat

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!