9+1 gizda rendőrautó a nagyvilágból

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-06-16, 07:25

Ha sietni kell, jobb elfogóautó kell az 1,6-os rendőrségi Astráknál.

Különböző felhasználási területekre különböző autók kellenek. Tudják ezt a rendőrségnél is, ezért részesítik előnyben a legerősebb modelleket, ha elfogóautókat keresnek. Az autópálya nem az alapmotoros verziók terepe, oda igazi, erőtől duzzadó autók kellenek, melyek hosszútávon tudják tartani a bőven 200 km/h feletti sebességeket is. Az alábbi tízes listán összeszedtem a legjobbakat az éppen aktuális rendőrautók közül.

1. Honda Civic Type-R rendőrautó

Az ausztrál New South Wales-i rendőrség elfogóautója ez a Honda Civic Type-R. A 2,0 literes, 4 hengeres turbófeltöltéses, 320 lóerős autó elől nem sokan tudnának meglógni, ha az autó valóban létezne és a rendőrség flottájához tartozna. De sajnos - feltehetően az ottani rendőrök legnagyobb bánatára - csak egy reklámkampány része volt a járgány.

Honda Civic Type-R rendőrautó

2. BMW i8 rendőrautó

Így nézne ki az AC Schnitzer által megálmodott BMW i8 rendőrségi elfogóautó, már ha létezne. Sajnos ez az autó is csak koncepció. Egy hibrid valószínűleg amúgy sem felelne meg az autópálya rendőrség elvárásainak. Képzeld csak el, amikor kifogynak az akkumulátorok, a bűn üldözése az autó 1,5 literes, 3 hengeres motorjának erejére támaszkodva nem biztos, hogy folytatódhatna.

BMW i8 rendőrautó

3. Rolls-Royce Ghost rendőrautó

Nem, nem. Ez a Rolls-Royce Ghost nem a dubaji rendőrök legújabb szerzeménye, az autó az Egyesült Királyságbeli sussexi rendőrség különleges autója volt. A Rolls-Royce közeli központjából hozták és csak egy napig szolgált a rendőrség flottájában. Feladata pénzadományok gyűjtése volt a helyi gyermekotthon számára. Sajnos utána az autót visszaszállították és vissza is alakították “mezei” Rolls-szá.

Rolls-Royce Ghost rendőrautó

4. Kia Stinger GT S rendőrautó

Az ausztrál Queensland-i rendőrség flottájában eddig csak izmos, hátsókerék-hajtású Fordok és Holdenek sorakoztak. Sajnos a típusok kifutottak, ezért a rend őreinek új típus után kellett nézniük. Így került a képbe a Kia Stinger, a márka sportos utazóautója. Ez is hátul kapar és 365 lóerős, tehát erő van benne, mi baj lehet gondolták. Be is szereztek 50 darabot és ha beválik 200-ra bővítik a flottát a közeljövőben.

Kia Stinger GT S rendőrautó

5. Lamborghini Huracán rendőrautó

Az olasz autópályákon szolgáló rendőröknek jól megy a soruk, már a második Lamborghini Huracánt adományozta a szerveknek a gyártó. A 610 lóerős, V10-es szívó benzinmotorral szerelt összkerékhajtású autót azonban nem csak bűnüldözésre használják, részt vesz a sürgősségi vérszállításban is, ha a szükség úgy hozza.

Lamborghini Huracán rendőrautó

6. Ford Mustang GT rendőrautó

Ez még nem igazi rendőrautó. A brit rendőrség flottamenedzsereinek szervezett rendezvényen került kiállításra nyilván azzal a céllal, hogy bekerüljön a típus a rendőrségnél szolgáló autók soraiba. Az ára sokkal kedvezőbb minden hasonló teljesítményű típusnál, így jó esélyekkel pályázhat a következő elfogóautó szerepre. Milyen menő lenne, ha a yard ezzel a gurgulázó V8-as Ford Mustang GT-vel üldözné a bűnt a mai elektromos autós, zöld világban?

Ford Mustang GT rendőrautó

7. Alfa Romeo Giulia QV rendőrautó

A Carabinieri az olasz rendőrség félkatonai részlege. Kemények és nem csak a bevetések során, hanem akkor is, ha autót kell választani maguknak. A Lamborghinik és Lotusok után most a BMW M3-M4 verő, 510 lovas Alfa Romeo Giulia Quadrifoglióra esett a választás. Tudnak élni.

Alfa Romeo QV rendőrautó

8. Ferrari FF rendőrautó

A dubaji rendőrségnél nem szaroznak, ha flottabővítésről van szó. A Lambók, Bugattik, Aston Martinok és McLarenek mellett Ferrarik is akadnak bőven az állományban. Legújabb szerzeményük ez a Ferrari FF. A V12-es szuperautó négyszemélyes, így végre a rosszfiúkat is van hova ültetni a letartóztatások során.

Ferrari FF rendőrautó Dubai

9. Lexus IS-F rendőrautó

A brit humbersidei rendőrség köszöni szépen, de nem kér a rendőrségi Vauxhallokból és Hyundaiokból. Nekik egy igazi kifinomult, ugyanakkor megfelelően erős elfogóautóra van szükségük. A 416 lóerős Lexus IS-F pont ilyen. A bűnözőknek első ránézésre biztosan nem tűnik fel, hogy a rend éber őrei ezzel az autóval akár 4,6 másodperc alatt ugranak százra, és - ha a gyári korlátozás ki van iktatva - a végsebessége is bőven 250 km/h felett van.

Lexus IS-F rendőrautó

+1. Audi S4 Avant rendőrautó

A magyar rendőrök birtokában is akadnak igazi csemegék. A hazai állomány leggyorsabb tagjai nem az RS Octaviák – ahogyan azt sokan gondolnák – hanem az Audi S4 Avantok. A V6-os, 333 lóerős motorral szerelt példányokat még 2014-ben szerezték be az ORFK flottájába, akkor összesen 18 db állt szolgálatba. Az autót az 5,1 másodperces 0-100, az összkerékhajtás és a sportos futómű tette és teszi az itthoni flotta legmeggyőzőbb tagjává.

Audi S4 Avant 3.0 TFSI magyar rendőrautó

Érdekelnek a friss hírek az autóipar világából? Nézd meg hírműsorunkat az Alapjárat YouTube csatornáján!

Kapcsolódó írások

Audi TT rendőrautók
2019. november 25.
A magyar rendőrség gyors autói az elmúlt 4 évtizedből.
Moszkvics rendőrautó
2020. október 30.
Bajtai Miklós nyugalmazott r. alezredest köszöntötték a magas rangú egyenruhások.

További hírek