A legjobb zenék vezetéshez

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-08-09, 13:51

Ha jó a kedved azért, ha rossz, akkor meg azért érdemes zenét hallgatni autózáskor.

Az autózás és a zenehallgatás egymástól elválaszthatatlan tevékenységek. Talán zenét hallgatni lehet autó nélkül, de autót vezetni zene nélkül számomra teljesen elképzelhetetlen. A felmérések szerint az autósok 90%-a hallgat valamilyen zenét vezetés közben. Felmerül a kérdés, mit csinál a maradék 10%? Csendben ül? Beszélget, káromkodik? Esetleg osztja a forgalom többi résztvevőjét? Vagy a nagy csendben világellenes terveket szül? Vagy így, hogy a fülével nem kell hallgatnia semmit a szemével jobban lát?  

Én bezzeg csak beülök az autóba, elfordítom a kulcsot és máris felcsendül valami a rádióból. Folytatódik a kedvenc lejátszási listám vagy bekapcsol az utoljára hallgatott rádióadó, a lényeg, hogy szólaljon meg valami. Nálam akkor is megy a zene, ha másokkal utazom, igaz, ebben az esetben jelentősen csökkentett hangerőn. Az autózás és a diskurzusok is sokkal élvezetesebbek, ha valamilyen zene aláfesti.

Tudományosan is igazolt tény, hogy ha olyan zene szól, amit szeretsz, akkor az agyadban boldogsághormon szabadul fel, ami segít kezelni az autózás során előforduló stresszes helyzeteket, lenyugtat vagy épp feldob, ha szükséged van rá. Választhatsz hangulatodhoz illő zenét vagy pont olyat, ami kizökkent a melankóliából. Alább összeszedtem párat azok közül, amiket én is szívesen hallgatok az aktuális lelki állapotomtól függően.

Senki nem tudja elrontani a kedvem:

Kid Rock – All Summer Long

Jimmy Eat World - The Middle

The Script - Hall of Fame

K'NAAN - Wavin' Flag

Csak úgy autóznék egyet, de tempósabban:

Mr Matt - Turn Up The Bass

Grits - My Life Be Like/Ohh Ahh

AC/DC – Highway to Hell

BLR x Rave & Crave - Taj

Meg & Dia - Monster Shuffle Dance (Music video)

Felcsesztek a hétvégi sofőrök, nyugira vágyom:

Zonderling – Zinderlong

Ahrix – Nova

Mahmut Orhan - Feel feat. Sena Sener

Red Hot Chili Peppers - Californication

Red Hot Chili Peppers – Otherside

Hosszú még az út, fel akarom pörgetni magam:

Queen – We Will Rock You

Linkin Park – Never Back Down

Green Day - American Idiot

Ma már szinte nincs autó valamiféle gyárilag beszerelt hangrendszer nélkül. Még a legfapadosabb autókban is legalább van egy sima autórádió. Nyílván már nem kazettás, hanem CD-s, és talán mp3 vagy mp4 fájlok lejátszására is alkalmas. A komolyabb rendszerek esetleg rendelkeznek USB vagy jack bementtel, ha pendrive-ról vagy mp3-lejátszóról hallgatnád a zenét. Az SD-kártya olvasó sem ördögtől való, sok autó hifije rendelkezik ilyen kiegészítővel.

Lehetséges Bluetooth-on keresztül is zenét hallgatni. Ehhez egy okostelefonra, egy jól összeállított tracklistára és egy olyan autórádióra van szükséged, amit össze lehet párosítani ezzel a technológiával a telefonnal. Ezen felül a mai autók egy része rendelkezik beépített zenestreaming alkalmazással vagy legalább a telefonod tükrözheted a fedélzeti rendszerre és a telefonod által szolgáltatott zenét tudod a kocsiban hallgatni.

Előfordulhat, hogy az autódban olyan régi rádió van, ami kazettát vagy sima CD-ket tud csak olvasni. Ilyenkor sem kell elkeseredned, mert egy FM transmitterrel sokat kihozhatsz a rendelkezésedre álló eszközökből. Igaz a hangminősége nem lesz tökéletes, de valószínűleg nem ez lesz a szűk keresztmetszet, a kocsiban található hangrendszeren nem fogsz hallani jelentős romlást. Láttam példát már arra is, hogy valaki bluetooth hangszórót pakol a műszerfalra és azon keresztül hallgat zenét. Elsőre ugyan nem tűnik rossz megoldásnak, de a menetzajok hamar elnyomhatják a nem erre a célra tervezett eszköz hangerejét.

Egyúttal szeretném felhívni a figyelmet a felelősségteljes vezetés fontosságára zenehallgatás közben is. Ha úgy érzed, nem vagy jó passzban inkább ne ülj be a volán mögé, lehet, hogy a kedvenc előadód sem segít. Ne kockáztasd saját magad és mások testi épségét, egészségét. Ez vonatkozik arra is, hogy a közlekedési szabályok betartása és a sebességhatárok tisztelete bármilyen pörgős zene hallgatása mellett is kötelező, ne feledkezz meg róluk! A hifiből üvöltő zene hangerejének megválasztásával kapcsolatban csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy ne amiatt ne add meg az elsőbbséget a szirénázó mentőnek.

Forrás:

Kapcsolódó írások

2019. január 17.
Hamarosan ismét megmutatja erejét a tél, érdemes felkészülni a hófúvásokra is
forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról
Ace Ventura szabálytalanul közlekedik
2019. május 31.
A harmincas korosztály figyel a legjobban a sebességkorlátozások betartására és a biztonsági öv használatára - derült ki a K&H felméréséből.
Drogok hatása a vezetésre 1. rész - Marihuána
2017. január 30.
Nagyon sok szó esik arról, hogy nem szabad befolyásoltság alatt a volán mögé ülni, lévén Magyarországon a zéró tolerancia elve uralkodik.