Meghalt Diego Maradona, mesés autóival emlékezünk rá

Közzétéve:
2020-11-25, 18:34

Az argentin válogatottat világbajnoki címig vezető futballista sokak szerint minden idők legjobbja volt. Emlékének tisztelgünk ezzel a cikkel.

Ahogy a futballsztároknál általában lenni szokott, Maradona is imádta a jobbnál-jobb autókat. A focisták ugyan az ő idejében közel sem kerestek annyit, mint ma, azért az argentin klasszisnak mindig is volt mit a tejbe aprítania. Következzen most néhány autó a legendás Maradona gyűjteményéből.

Maradona első autója egy használt Porsche volt

Az autót 1980. február 22-én, 19 éves korában vásárolta az ifjú futballsztár. Egy fekete Porsche 924-es modellről van szó, melyet még Európába igazolása előtt eladott. 2010-ben, amikor Maradona az argentin válogatott szövetségi kapitánya volt, egy svéd aukciós oldal 500 ezer dollárt kért a kocsiért.

Porsche 924

Az első nullkilométeres kocsija, egy Fiat Europa 128 CLS

Ezt az autót Maradona 1982. december 24-én vásárolta, mielőtt az argentin bajnok Boca Juniorstól a Barcelonába szerződött volna. Maradona ekkor már világbajnoknak mondhatta magát, az európai szárnyalása viszont csak ezután kezdődött. A Fiat Europa 128 CLS volánja mögött nyűgözte le egykori barátnőjét Claudiát is. Az argentin zseni 1984-ben túladott a kocsin, majd ismeretlen, hogyan és milyen körülményeket követően 2009-ben Buenos Aires külvárosában találták meg.

Fiat Europa 128 CLS

Nápolyban fekete Ferrarival közlekedett

1987-ben Maradonát istenként tisztelték hazájában és Olaszországban egyaránt. Az argentin klasszis akkoriban a Napoli színeiben futballozott, mellyel olasz bajnokságot és olasz kupát is tudott nyerni. Ne feledjük, hogy Argentína 1978 után 1986-ban ismét világbajnoki címet nyert, köszönhetően Maradona zseniális játékának – és az angolok elleni negyeddöntőben kézzel szerzett góljának. Maradona minden kívánságát lesték Nápolyban, így azt is elintézték neki, hogy a fekete Ferrarival járhasson.

Maradona fekete Ferrarija

A legendás olasz autógyártó nagyon kevés ember miatt engedett volna a tradicionális színösszeállításából. Korábban csak Sylvester Stallone, majd Michael Jackson és Michael Jordan kedvéért tették meg ezt. Drága barátaim, ekkora isten volt Maradona!

Egy nullkilométeres Renault Fuego GTA Max, a legsötétebb időszakban

1991-ben Diego Maradonát fél kiló kokain birtoklásának vádja miatt letartóztatták. A megbilincselt futballsztárról készült képek bejárták a világsajtót. Fájdalmai enyhítésére Maradona vásárolt magának egy vadonatúj Renault Fuego GTA Max gépjárművet. Az autóban egy 2,2 literes, 123 lóerős motor dolgozott, melynek végsebessége elérte a 198 km/h-t. Maradona 1992-ben adta el ezt a kocsit, mely 2018-ban 23 ezer dollárért talált gazdára egy árverésen.

Renault Fuego GTA Max

Visszatérés a Bocához és a Ferrarikhoz

Maradona 1995-ben visszatért a Boca Juniors csapatához, ahol a klubvezetőktől ismét két Ferrari-modellt kért. Ezúttal két F355 Spider volt a kívánságlistáján, mindkettő piros színben. Az egyik egy 3,5 literes, 380 lóerős V8-assal felszerelt fenevad volt. 2005-ben mindössze 37 800 kilométer volt az órában, amikor 670 150 dollárért kelt el egy aukción.

Ferrari F355 Spider

Maradonának Scania is kellett

A kilencvenes évek közepén ismét állt a bál Maradona körül. Az 1994-es világbajnokságot követően doppingolás miatt eltiltották. Ebben az időszakban Maradona igyekezett kerülni a sajtó munkatársait, így a rejtőzködéshez és a meneküléshez megfelelő járműveket választott. Egy októberi hét minden napján különböző autókkal jelent meg. Hétfőn Porschéval érkezett, kedden egy Mistubishi Monterp, majd szerdán egy kék Scania 360 kamion volánja mögött látták.

Egy tuningolt BMW M4, megkülönböztető jelzéssel

Miközben csapata, a Gimnasia La Plata az első osztályú bennmaradásért küzdött, Maradona egy tuningolt BMW M4-gyel érkezett meg a stadionhoz. A 4-es széria sportváltozata lenyűgöző mutatókkal rendelkezett: 3 literes, hathengeres, ikerturbós, 431 lóerős motor, 250 km/h-s végsebesség, 4,1 másodperces 0-100 gyorsulás. Ha ez nem lenne elég feltűnő, Maradona elintézte, hogy kékszínű megkülönböztető jelzéssel és rendőrségi szirénával közlekedhessen. Mert Maradonának aztán tényleg mindent szabad.

Maradona BMW M4-ese

Maradonát 2020 novemberében koponyaűri vérzés következtében operálták meg, nyolc napot töltött a kórházban, mielőtt kiengedték. A spanyol AS információi szerint hirtelen szívmegállás következtében halt meg Diego Armando Maradona. Klubszinten rúgta a bőrt az Argentinos Juniors, a Boca Juniors, a Bareloa, a Napoli, a Sevilla és a Newell's Old Boys színeiben, majd a Boca Juniorsba tért vissza levezetni. 491 klubmérkőzésén 259 alkalommal zörgette meg a hálót. Három bajnoki címet, két kupát nyert. A válogatottban 91-szer lépett pályára, 34 gólt szerzett, 1986-ban megnyerte a világbajnokságot az NSZK ellen.

Nyugodjék békében!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ferrari
2020. február 16.
Most megtudhatod, milyen drága autókkal furikáznak az angol bajnokságban játszó labdarúgók.
rendőrségi fények
2020. július 16.
Oli McBurnie, a Sheffield United játékosa jócskán többet fogyasztott a megengedettnél.

További hírek