Soha ne hagyd a kutyád a napon parkoló autóban!

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-06-18, 12:57

Te figyelmeztetnél egy ismeretlen autóst, ha látnád, hogy akár veszélybe is sodorhatja kutyája életét?

Eljött a kánikula szezon, ami ezen a héten már aktívan kikezdi az erre érzékenyek szervezetét. A hét végéig nem várható enyhülés, szóval addig is kitartást mindenkinek. Mivel nyár van, nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom egyre többször nagyon meleg lesz.

Kutya az autó anyósülésen

Egy az MTI által is közzétett Cofidis pénzintézet kutatási eredményéből kiderült, Magyarország 33%-a tart kutyát, amivel a térség egyik legnagyobb kutyatartó nemzete vagyunk. A statisztika alapján olvasóink durván egyharmada kutyatartó, többnyire autóhasználó is. Azt ugyan nem tudom hányan rodeóztatjátok az ebeket a verdában, de ,kötelességemnek érzem felhívni a figyelmeteket arra, hogy nyáron semmiképpen ne hagyjátok magukra kutyátokat az autóban. Tudom, itt a szezon és a csapból is ez fog folyni, de meg van az oka.

Kutya az autó vezetőülésen

A kutyák normál testhőmérséklete 38-39 fok körül van, 40 fok környékén már veszélyesen túlhevültnek számít. Mivel izzadni nem tud, lihegéssel igyekszik hűteni testét. A nyári melegben normál körülmények között a földön fekve árnyékba húzódva igyekszik heves zihálással átvészelni a napot, ami ideális esetben menni is fog neki. Azonban egy napon hagyott autóban nettó esélytelen számára végig vinni ezt a nehézkes hőcserét, egyrészt mert zárt térben a saját testhőmérsékletével folyamatosan melegíti az utasteret, másrészt az autó üvegházként nyeli el a nap melegét.

Kutya az autó hátsóülésen

Bár az UV szűrős üvegek és egyéb sötétítő fólia sokat segít a helyzeten, a nyári napon parkoló autó utastere így is menthetetlenül felhevül. A résnyire nyitva hagyott ablakokon elhanyagolható légmozgás keletkezik, így lehet, hogy némi oxigénhez jutna az állat, de a hőmérséklet még mindig rövid idő alatt kritikus lesz számára. A kutya természetes hűtése, már egy 40 fok fölé melegedett autóban is simán csődöt mondhat, percek alatt hőgutát kaphat.

Kutya az autó ülésen

Az autó utasterének melegedése nagyon sok tényezőtől. Nyilván egy árnyékban parkoló hófehér VW Transporterben egy chihuahua tovább bírja, mint egy napon hagyott Mazda MX-5-ben a Berni pásztor, de még jobb esélyekkel induló négylábú is veszélyben lehet. Tavaly augusztusban készítettünk egy videót, amiben 3 különböző napon hagyott autóban teszteltük az életkörülményeket. Már a teszt 10. perce előtt kezdett elviselhetetlen lenni a helyzet az egyébként egészséges tesztelőknek, nem kell túl ragozni, hogyan hatna a veszélyeztetettebbek számára.

Nem feltételezem, hogy olvasná ezt a cikket olyan sötétlelkű nyomorult, akinek szüksége lenne a hatályos jogszabályi környezet ismertetése ahhoz, hogy meg se próbálja szándékosan ilyen módon kínozni háziállatát. Legtöbb esetben a figyelmetlenség, tudatlanság az oka a szerencsétlen sorsú állatok elpusztulásának. Éppen ezért fontos, hogyha észreveszed, hogy valaki a napon parkoló autójában hagyná kutyáját, figyelmeztesd a veszélyeire, ha van rá lehetőséged segíts neki. Amennyiben a helyzet kilátástalan akár rendőrt is hívhatsz, mert a tette akár törvényt is sérthet.

Az állatvédelmi törvény szerint állatkínzás:

„Az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő – nem kísérleti célra szánt – állategyed tenyésztése, szaporítása.”

A Btk szerint: Állatkínzás: 244. §

(1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás

a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy

b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza”

Kutya az autóban bajban

Abban az esetben, ha a bajt már nem lehet megelőzni és napon parkoló autóban kutyát találsz, segíts rajta. Nagyobb áruházakban van rá mód, hogy segítséget kérj a biztonsági őröktől az autótulajdonos értesítése céljából. Ha senkit nem találsz a rendőrséget is értesítheted, hogy segítséget kérj a hatóságtól. Segítségedre lehet valamelyik állatmentő szolgálat is, a hozzád legközelebb lévőt könnyen „”kiguglizhatod a telefonodon. Amennyiben úgy látod, a kutya életveszélyes állapotban került és elkerülhetetlenül nincs más megoldás, akár az ablak betörése is indokolt lehet az állat megmentése érdekében. Nedves ruhával vizezd be a szőrét és adj neki vizet aztán irány a doki.

Kutya az autó csomagtartóban

A Vigyél Haza Alapítvány önkéntes jogászai ingyenes jogi segítséget nyújtanak, ha jóhiszeműen és egyébként a BTK szempontjából is helyesen jártál el, de mégis feljelentenének. Erről bővebb tájékozódás érdekében ajánlom figyelmedbe az alapítvány honlapját.

A Btk 23.§ szerint:

„ (1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.

(2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát.”

Te mit tennél, ha egy napon parkoló autóban látnál szenvedni egy kutyát?

Kapcsolódó írások

Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Hamarosan fizetős lehet az elektromos autók töltése
2017. szeptember 05.
Várható volt, hogy amint beindul az elektromos autók elvárt ütemű terjedése, megszűnnek a kedvcsináló privilégiumok. Elsőként az ingyenes töltést vehetik el a tulajoktól.

További hírek