Top 7 különleges szuperautó extra

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-07-28, 17:00

A most következő extrákat vagy ajándékba kapták a szuperautók tulajdonosai vagy minden bizonnyal hatalmas összegeket kellett kifizetniük értük.

Alcantara bőrborítás, karbon díszítőelemek vagy kerámia-kompozit féktárcsák? Ugyan már, ezek minden szuperautóhoz rendelhető extrák, érdekességi mutatójuk nulla, az ember pulzusa nem emelkedik meg tőlük. A soron következő listában összeszedtem hét nem mindennapi kiegészítőt, amelyet néhány különleges autóhoz párosítottak vagy párosítanak az autógyárak. Érdemes átböngészni a listát, dőlj hátra és csodálkozz velem együtt:

1. Koenigsegg Agera tetőbox

Ha valaki esetleg nemcsak egy hitelkártyát szokott magával vinni az útra, amikor a Koenigsegg Agerájával megy nyaralni, akkor van egy jó hírem. A Thule tetőcsomagtartókat és egyéb autós kiegészítőket gyártó cég ugyanis készített egy speciális, aerodinamikailag is az 1 100 lóerős sportautóhoz tökéletesen passzoló tetőboxot. A kép csak illusztráció, Stig nem jár a boksz-hoz.

Koenigsegg Agera tetőbox

2. McLaren Speedtail asztali dísz

A McLaren Speedtail lesz a brit sportkocsigyártó legújabb csúcsmodellje. A legalább 400 km/h sebességre képes szuperautó a hajdani McLaren F1 leszármazottja lesz, ennek megfelelően kabinja szintén 3 személy számára kínál majd férőhelyet. Az elrendezés is hasonló lesz, mint a legendás előd esetén, azaz vezető elöl középen, a két utas kissé hátratolva balra és jobbra. Az a 106 fő, aki már letette az előleget a hamarosan érkező modellért, ajándékba kapott a gyártól egy DVD-lejátszót, akarom mondani egy asztali díszt.

McLaren Speedtail asztali dísz

3. Pagani Zonda cipő

Milyen aranyos gesztus az exkluzív sportautókat gyártó cégtől, hogy a V12-es Pagani Zondák mellé ajándék cipőket adott a tulajdonosoknak. A különleges Pagani lábbeliket pedig nem más készítette el kézzel, mint Antonio Arellano, aki annak idején XVI. Benedek pápának is készített félcipőket. A képen Arellano úr látható, amint épp egy, a pápa cipőjével teljesen egyező replikán dolgozik.

Antonio Arellano XVI. Benedek pápa piros cipőjével

4. Rolls-Royce Phantom golyóstoll készlet

Hogy mi a tökéletes extra egy földöntúli luxust kínáló limuzinhoz? Nem, nem az esernyő, mert olyat már egy Skoda Superb is tud manapság. Az ideális extra a Conway Stewart 3 részes golyóstoll készlete. Hogy miért? Valószínűleg a Rolls-Royce Phantom az egyetlen a ma kapható járművek közül, ami képes olyan szintű kényelmet és nyugalmat biztosítani, hogy a hátsó sorban helyet foglaló tulajdonos akár menet közben is megfogalmazhasson és papírra vethessen egy kézzel írt levelet.

Rolls-Royce Phantom golyóstoll készlet

5. Parmigiani Fleurier ‘Bugatti Veyron’ karóra

A svájci óramanufaktúra arról híresült el, hogy annak idején ők készítették a Bugatti Veyronhoz megvásárolható, speciális karórákat. Az órák különlegessége, hogy számlapjukat merőlegesen helyezték el, a szokásos szögből rájuk pillantva csak a szerkezet látható. Az ötlet mögött az az elképzelés lapul, hogy így az idő leolvasásához a sofőrnek nem szükséges elengednie a volánt. Micsoda problémákkal kell szembesülniük a Veyron-tulajoknak. Mindenesetre tényleg nem jó ötlet 400 km/h-ás tempónál egy kézzel tartani a kormányt.

Parmigiani Fleurier ‘Bugatti Veyron’ karóra

6. Lamborghini Urus vonóhorog

Akármilyen furcsán is hangzik, a Lamborghini szabadidő-autójához rendelhető vonóhorog. Biztosan nem az jut neked sem az eszedbe a 650 lóerős izomkolosszusról, hogy de jó lenne ráaggatni egy utánfutót és furikázni a betonkeverőt. Pedig a Lamborghinin nem múlik, a megfelelő rubrikát beikszelve jár az autóhoz a vonóhorog. Sajnos, ha használatban van, akkor oda a 304 km/h-ás végsebesség és nem érdemes nagyon próbálgatni a 3,6 másodperces 100-ragyorsulást sem, hacsak nem akarod, hogy az Urus kitépje a lakókocsid alól az alvázat.

Lamborghini Urus vonóhorog

7. McLaren F1 kezelési kézikönyv

A szupersportautó kezelési kézikönyve önmagában megér egy misét. Valószínűleg ez az egyetlen ilyen jellegű dokumentum, amelyet kézzel készített rajzok ékesítenek. A művészi illusztrációkat pedig maga Mark Roberts, a márka dizájn részlegének vezetője rajzolta saját kezűleg. A McLaren F1-ben nem ez volt az egyetlen különleges extra, a kikönnyített szerszámkészletet például aranyozott titánnal borították, de a csomagtérbe tökéletesen illeszkedő utazótáska-szett sem utolsó.

McLaren F1 kezelési kézikönyv

Az Alapjáratnál is járt már szuperautó: nemrég egy Ferrari 488 GTB-t volt szerencséje Márknak és Zsoltinak körbejárnia, íme az erről készült videó:

Kapcsolódó írások

Ferrari F50
2019. április 24.
Néhány közúti fenevad motorházteteje alatt bizony F1-es megoldások lapulnak
Porsche 959
2019. április 23.
A 959-es és az F40-es volt a 80-as évek két nagyágyúja, ehhez kétség sem férhet. A Ferrari ikonná vált, a németnek viszont nem jutott annyi a rivaldafényből…

További hírek