Helyszíni bírságot kaptam – mi a teendő?

Közzétéve:
2020-07-12, 13:00

Helyszíni bírságot mind a jelenlétünkben, mind a távollétünkben kiszabhatnak.

Helyszíni bírságra fő szabály szerint abban az esetben kerül ugyanis sor, ha tetten érik a szabálysértés elkövetőjét - mondja a das.hu szakértője-, ez a tettenérés azonban megvalósulhat úgy is, ha a szabálytalan helyen leállított autónkat veszik észre, miután mi azt már elhagytuk.

Amennyiben a jogszabály helyszíni bírság kiszabását lehetővé teszi és a helyszíni bírság kiszabására jogosult szerv vagy személy, így legtöbb esetben a rendőr vagy a közterület-felügyelő a helyszíni bírság kiszabása mellett dönt, ezt közli az eljárás alá vont személlyel, egyben tájékoztatja a jogkövetkezményekről. A jogkövetkezmények alatt azt kell elsődlegesen érteni, hogy ha azt tudomásul vesszük, úgy a későbbiekben jogorvoslatnak nincs helye. Közúti közlekedési szabálysértés miatt kiszabott helyszíni bírság esetén, ha a jogszabály közúti közlekedési előéleti pontot rendel a szabálysértéshez, úgy a helyszíni bírságot kiszabó személy erről is tájékoztatja az eljárás alá vontat, illetve rögzíti a meghatározott pontszámot a helyszíni bírságolás kiszabásáról szóló nyomtatványon.

Ekkor két lehetőségünk van:

  • elfogadjuk a kiszabott helyszíni bírságot, és aláírjuk a „csekket”. Ebben az esetben 30 napunk van a bírság befizetésére. A helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén hetvenezer forint is lehet.
  • úgy nyilatkozunk, hogy azt nem fogadjuk el. Ebben az esetben az eljáró személy közli az eljárás alá vont személlyel, hogy feljelentést tesz.

Amennyiben tehát meggyőződésünk, hogy a szabálysértést nem követtük el, akkor ne fogadjuk el a helyszíni bírságot. Elfogadás esetén ugyanis utólag csak szűk körben vitathatjuk azt, így kérhetjük jogszabálysértésre hivatkozva a helyszíni bírság felülvizsgálatát. Egyes esetekben például a helyszíni bírság összege fixen elő van írva, ha attól eltérő összegben marasztaltak bennünket, jogos lehet a felülvizsgálati kérelem. Egyéb esetekben azonban gondoljunk arra, hogy ugyanígy az is előfordulhat, hogy a feljelentés alapján fix összegű bírságot kell kiszabni, ami magasabb, mint a helyszíni bírság összege, tehát ha cáfolhatatlanul elkövettük a szabálysértést, van tétje a feljelentésnek. Helyszíni intézkedés során lehetőség van az elkövetést elismerő személlyel szemben szóbeli figyelmeztetést is alkalmazni, ha az elkövetett cselekmény oly csekély mértékben veszélyes a társadalomra, hogy még a helyszíni bírság kiszabása is szükségtelen. Elkövetés esetén kérhetjük, hogy az eljáró szerv bírság helyett figyelmeztetést alkalmazzon velünk szemben. Természetesen ezt a rendőr, közterület-felügyelő jogosult mérlegelni és eldönteni.

Ahogyan fentebb említettük, a gépjárművel elkövetett szabálysértés miatt a helyszíni bírságot a gépjárművezető távollétében is ki lehet szabni. Ilyenkor a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzemben tartó címére küldik meg a kiszabott összeget tartalmazó csekkszelvényt.

Amennyiben a gépjármű üzemben tartója a helyszíni bírság kiszabását nem veszi tudomásul, vagy nem fizeti meg, a szabálysértési eljárást az egyébként irányadó rendelkezések szerint kell lefolytatni. Ez azt jelenti, hogy a befizetésre előírt határidő után szabálysértési eljárás indul., ahol az elkövető és a szabálysértés körülményeinek a feltárása a hatóság feladata.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

„Figyeld, figyeld! Normális?”
2017. március 13.
Kellemes hétfőt mindenkinek! Három meghökkentő autós videót gyűjtöttem egy helyre, hogy kicsit feldobjam a hét első napját!
Részeg rendőr
2020. február 08.
A súlyos vétséget elkövető rendőr megtarthatta az állását.

További hírek