Top13 legveszélyesebb dolog, amiket vezetés közben csinálhatsz

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-01-26, 07:00

Egyesek tudatában vannak annak, hogy veszélyes, amit csinálnak, míg mások tudatlanul veszélyeztetnek másokat.

Világítás nélkül közlekedsz

Nem arról van szó, hogy este sötétedés után ne kapcsolnák fel az emberek a világítást, mert szerencsére kevesen felejtik el ezt megtenni. De ködben, sötétedéskor vagy rossz látási viszonyok közepette mindenki tegyen egy szívességet a többi közlekedőnek és kapcsolja fel azt a * lámpát! Városon kívül Magyarországon nappal is kötelező világítani, de remélem hamarosan városon belül is az lesz.

Volvo fényszóró

Pihenteted a lábad a műszerfalon

Az anyósülésen helyet foglalók (főleg a csajok) előszeretettel rakják fel a lábukat a műszerfalra. Tudom, tudom, baromi kényelmes. De tudnod kell, hogy baromi veszélyes is egyúttal. Miért? Ha nyílik a légzsák, a térded fogja kiverni az összes fogadat és örülhetsz, ha nem halsz bele a fejsérülésbe, amit magadnak okoztál. Ezért. Úgyhogy mindenki szóljon rá a barátnőjére, ha ilyet csinál!

lábpihentetés a műszerfalon

Büntetőfékezés

A közlekedés során könnyen egymásnak feszülnek az emberek, de az biztos, hogy a konfliktusok megoldásának nem az a legjobb módja, hogy egy kiadós büntetőfékezéssel fékpróbára kényszerítjük a mögöttünk közlekedőt. Egyrészt közúti veszélyeztetésnek minősül, ami büntetendő, ráadásul könnyen baleset lehet belőle, aminek elszenvedője lesz az is, aki móresre akarta tanítani a másikat.

büntetőfékezés

Túl lassan vezetsz

Ha lassabban közlekedsz, mint a megengedett legnagyobb sebesség, az önmagában még nem bűn. A probléma ott kezdődik, ha a forgalom ritmusához és a többiekhez képest túlságosan lassú valaki. A nagy sebességkülönbségből komoly balesetek származhatnak. Ha valaki parkolóhelyről, kis utcából vagy gyorsítósávból érkezik, minimum, hogy a lehető legrövidebb idő alatt igyekszik felvenni a tempót. Szóval vissza kettő padlógáz ilyenkor!

túl lassan vezetsz

Gyorshajtás

Akár tetszik, akár nem, a baleseti statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb halálos baleset a gyorshajtás miatt következik be. A száguldozás főleg akkor bicskanyitogató tevékenység, ha az abból bekövetkező balesetben ártatlanok is megsérülnek vagy életüket vesztik. Nekem senki ne jöjjön azzal, hogy ő tud vezetni! A gyorshajtás az gyorshajtás, a fékút az fékút és a tempóba bele kell(ene) kalkulálni a váratlan helyzeteket is.

gyorshajtás

Vállalhatatlan műszaki állapotú autóval közlekedsz

Elszomorító, amikor a forgalomban sokszor látni olyan autókat, amelyeknek már régen a roncstelepen lenne a helyük. Én elhiszem, hogy nincsen pénz, de akkor lehet szépen tömegközlekedni autózás helyett! Sajnos manapság is mindennaposak az olyan esetek, amikor valaki autóján nem működnek a lámpák, aminek persze nincs tudatában, szanaszét van rohadva, éppen csak nem esik ki a kereke, füstöl orrán száján vagy a gumijairól kopott le minden profil.

roncsautó

Eszel, cigizel menet közben

Bizonyára mindenki megtanulta a jogsiszerzés rögös útján, hogy hol kell fogni a kormányt és legfőképpen, hogy hány kézzel. Igen, jól emlékszel, a vezetéshez két kéz kell, akkor is, ha valakinek nem kell a váltásokkal bajlódnia. Enni, inni, cigarettázni vagy bármilyen más módon az egyik kezünket (és figyelmünket) lekötni teljességgel szabálytalan.

evés vezetés közben

Nyomkodod a telefonod

Az állandó információáradatnak megvan az a nagy hátránya, hogy a folyam vezetés közben sem szűnik meg. Pittyeg, rezeg, csipog. Jönnek az emailek és az üzenetek egyfolytában. Vezetés közben telefonálni sem szép dolog (és tilos), de chatelni, emailezni vagy böngészni sokkal sokkal nagyobb probléma, hiszen még a vezető tekintetét is leköti. Azokban a másodpercekben, amikor nem figyeli az utat, akármi történhet, egy kiskutya, kismacska vagy egy kisgyerek is kiszaladhat az autó elé. Ennek tudatában (ne) nyomkodd a telefonod menet közben!

telefonnyomkodás vezetés közben

Hátul nem kell bekötni magad

Hogy ez mekkora hülyeség. Nagyon is be kell kötnie magát mindenkinek, azoknak is, akik hátul foglalnak helyet. A nagy energiájú ütközés során a magatehetetlen ember úgy kirepülhet az ajtón, ablakon, hátsó szélvédőn, mintha ott sem lett volna. Ha pedig nem repül ki, akkor a többi utast nyomja agyon a testével. Tehát azon túl, hogy a felelőtlen utas veszélyezteti magát, még a többi utasra is halálos veszélyt jelenthet.

hátsó biztonsági öv

Túl kicsi követési távolságot tartasz

Lehetőleg senki ne úgy hozza az előtte haladó tudtára túl alacsony sebességét, hogy teljesen rámegy a másikra! Ha valamilyen oknál fogva vészfékezésre kerül sor, valószínűleg nem fog tudni megállni és kész is a baj. A teljes féktávolság úgy áll össze, hogy reakcióidő + fék működési késedelme + autó valós fékútja. Minél nagyobb a tempó, ezen összetevők annál nagyobbak, következtetésképpen annál nagyobb követési távolságot kell tartani.

követési távolság

Fáradtan vezetsz

Ciki, nem ciki, ha úgy érzed, hogy nem bírod tovább, akkor nincs mese, meg kell állni, mielőtt elalszol a volán mögött. Akár csak annyi időre, hogy nyújtózol párat, megiszol egy kávét, esetleg szívsz egy kis friss levegőt. Vagy hunyj egy fél órát. Inkább érj oda később, mint sosem! A fáradtság nem ciki, az a ciki, ha valaki azzal henceg, hogy „egyseggel” oda-vissza megjárta Münchent pihenés nélkül.

vezetés fáradtan

Csak egy sör, csak egy slukk

Ha iszol, ne vezess, bla-bla-bla. Mindenkinek a könyökén jön ki a duma, mégis sokan beülnek a volán mögé ittasan. Tudom, egy sör még nem befolyásol sokat, de közlöm, hogy Magyarországon zéró tolerancia van! Aki ivott és ennek ellenére beül a volán mögé, saját maga és mások testi épségét veszélyezteti. Gondold végig a következő szituációt: két sör után autóba ülsz, majd hazafelé menet egy kivilágítatlan biciklis kihajt eléd a mellékútról. Elütöd, a forma életét veszti. Ki a hibás? Nyilván ő volt a szabálytalan, de megnézném a jogi helyzetedet a vérvétel után, amikor kimutatják, hogy ittál. Ez utóbbi vonatkozik azokra is, akik kábítószer hatása alatt képesek autóba ülni. Szerintem jobb nem kockáztatni.

vezetés drog hatása alatt

Fejhallgatóval a füleden vezetsz

Előfordulhat, hogy az autó rádiója, zenelejátszója nem működik, ilyenkor jöhet jól a telefon és egy füles. Gondolhatnád, ám ha be van dugva a füled és úgy vezetsz, az veszélyes lehet. Egy jobb minőségű fejhallgató kizárhatja számodra a világot, és nem fogod észrevenni, ha jön egy mentő például.

vezetés fejhallgatóval

Kapcsolódó írások

forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról
2019. január 17.
Hamarosan ismét megmutatja erejét a tél, érdemes felkészülni a hófúvásokra is

További hírek