2022. október 26. | 16:23

Mindenki nyugodjon le: még mindig ő a világ leggazdagabb embere.

Meredeken esik a Tesla részvények árfolyama az idei évben, ennek következtében 110 milliárd dollárt veszített vagyonából Elon Musk. Aggodalomra azonban semmi ok, továbbra is ő a világ leggazdagabb embere.

Musk tavaly novemberben érte el a vagyonosodási csúcsot, akkor 320 milliárd dollár szerepelt a neve mellett. A Tesla értékpapírjai 46%-ot zuhantak idén január óta, ennek hátterében a Twitter felvásárlása körüli mizéria áll. A dél-afrikai származású üzletember a jelentős veszteség ellenére 71 milliárd dollárral előzi meg az Amazont megalapító Jeff Bezost, 80 milliárd dollárral pedig a Microsoftot létrehozó Bill Gates előtt jár.

A Tesla vezérigazgatója tavaly 31 milliárd dollár értékben értékesített a vállalat részvényeiből, hogy finanszírozza a Twitter feletti 44 milliárd dolláros hatalomátvételt, azonban az üzlet azóta sem jött létre. A terv bejelentését követően azonnal zuhanni kezdtek a Tesla részvényei, Musk vagyona 302 milliérd dollárról júniusra 216 milliárdra csökkent. A világ leggazdagabb embere továbbra sem tett le teljesen a Twitter felvásárlásáról, 12,5 milliárd dolláros kölcsönt vett fel, ezen felül pedig további segítséget vár a befektetőktől.

A Tesla egyébként a várakozásokhoz képest gyengébben teljesített a harmadik negyedévben, az előre jelzett 22,1 milliárd dollár helyett 21,5 milliárd dolláros eladási mutatóval zártak.

Nyitókép: Depositphotos