2020. március 20. | 08:51

Januárban már írtam a vadonatúj SEAT Leonról, amely nagyon sportos és vagány lett.

Az alapot az MQB Evo platform adja, amelyre a Volkswagen Golf Mk8, az Audi A3 Mk4 és a Skoda Octavia Mk4 is épül. A negyedik generációs SEAT Leon minden eddiginél jobban személyre szabható. Kezdetben az ügyfelek két karosszériastílus közül választhatnak: az ötajtós hatch és a sportos kombi. A megnövekedett méreteknek köszönhetően mindkettőben több hely jut a hátsó utasok számára, miközben a csomagtartó is 620 literre növekedett a kombi esetében. Aztán ott van a négy különböző felszereltségi szint (Reference, Style, Xcellence és FR), amelyek nemcsak a felszereléseket, hanem a különböző stílusokat is jelentik.

Az ügyfelek több erőforrás közül is választhatnak, beleértve a lágy-hibrid és plug-in hibrid egységeket, amelyek elsőként érhetők el ehhez a modellhez. Ezek mellett a károsanyag-kibocsátási normák miatt lesz két 1,0 literes, háromhengeres turbós TSI. Ez két erőszinten, 89 és 109 lóerővel érhető el, szintén először a Leonban.

Az 1,5 literes, négyhengeres TSI is kapható lesz 128 és 148 lóerős változatban, továbbá a motorpalettában található még egy 187 lóerős, 2,0 literes TSI, amely DSG automatával rendelkezik. A dízelpártiakra is gondolt a gyártó, nekik egy 2,0 literes TDI  áll rendelkezésre 113 és 148 lóerővel. A Leon Sportstourer utóbbi változata a 4Drive AWD rendszerrel ia kapható. A vadonatúj SEAT Leon eTSI 48 voltos mild hibrid rendszert is kínál az 1,0 literes TSI-hez és az 1,5 literes TSI-hez, azonban mindkettő csak DSG-vel kapható.

A 201 lovas plug-in hibrid lesz a csúcs, amelyben eg 1,4-es blokk működik együtt egy elektromotorral, amelyhez egy 13 kilowattórás akkucsomagot kapcsoltak. Egyes piacokon pedig CNG gázos TGI kivitel is lesz 128 lóval. Az új Leon ráadásul teljes telefonos kapcsolatra lesz képes Android Auto és Apple CarPlay rendszerekkel is, továbbá számos biztonsági extra elérhetővé válik. A vadonatúj SEAT Leon a jövő hónapban kerül forgalomba Európában, a németországi árazásról annyit tudni, hogy 20 000 euróról, vagyis 7,1 millió forinttól kezdődik.