2022. január 28. | 14:01

A Volkswagent előzte meg a japán vállalat.

A Toyota járműeladásai 10,1%-kal nőttek 2021-ben, így már a második egymást követő évben a világ legnagyobb autógyártója lett. A második helyre a Volkswagen ért oda.

A Daihatsu Motors és a Hino Motors eladásait is számolva a Toyota-csoport 2021-ben összesen 10,5 millió járművet adott el, közölte pénteken a japán autógyártó. Ehhez képest a lista második helyezettje, a Volkswagen 8,9 millió darab járművet értékesített ugyanebben az időszakban, ami 5 százalékos visszaesésnek számít a 2020-as esztendőhöz hasonlítva. Ilyen rossz értékesítési számokat 10 éve nem produkált az újautó-piac.

Toyota Supra
Fotó: Toyota

Ennek oka az, hogy az autógyártók kénytelenek voltak csökkenteni a termelés volumenét, mivel a világjárvány idején kialakult globális chiphiány megzavarta az ellátási láncokat. A Toyota azonban a többi autógyártóhoz képest jobban átvészelte a pandémiát, mivel a hazai piacát, Japánt és Ázsia egyes részeit kevésbé érintette a betegség, mint Európát.

A Toyota, amely február 9-én teszi közzé harmadik negyedéves eredményét, közölte, hogy a március 31-én záruló üzleti évben a járványhoz kapcsolódó fennakadások miatt valószínűleg elmarad a 9 millió járműre vonatkozó termelési céltól.