2021. június 30. | 14:13

Legalábbis a Hyundai vezérigazgatója szerint.

A Vissza a jövőbe című film 2. részében a főszereplők 2015-be utaznak, ahol az alkotók szerint már nem utakon, hanem a levegőben zajlik a közlekedés. A 2018-as Genfi Autószalonon került bemutatásra a világ első repülésre is képes autója, melyet a PAL-V nevű holland cég álmodott meg. A Liberty névre keresztelt jármű 99 lóerős motort használ a földön, és egy 197 lóerős motort a levegőben.

Az azóta eltelt időszakban különböző koncepciótervek láttak napvilágot, a gyártókat tehát foglalkoztatja az ötlet. Kérdés, hogy mikor válhat valósággá a történet? Nos, a Hyundai vezérigazgatója szerint az évtized végére a repülő autók bekerülhetnek a városi közlekedésbe.

„Jelentős befektetéseket eszközöltünk ezen a területen. Úgy véljük, hogy a városi légi közlekedés a jövő megoldása, mely csökkentheti a forgalmi dugók kialakulásának esélyét, valamint a károsanyag-kibocsátást” - fogalmazott Michael Cole, az Autógyártók és Kereskedők Társaságának tegnapi konferenciáján.

A koreai autógyártó 2020 januárjában, az Uberrel karöltve bemutatta a levegőben közlekedő, futurisztikus taxi koncepcióját. Az elektromos meghajtásúra tervezett jármű környezetbarát és gyors közlekedési lehetőséget kínál az utasok számára.

A Hyundai mérnökeivel közösen kifejlesztett Uber S-A1 utazósebessége papíron 290 km/h lesz, és állítólag akár 600 méter magasra is fel tud majd emelkedni. Az ígéretek szerint a hatótávja 100 kilométer körül mozog majd maximális töltöttség mellett, a töltési ideje pedig minimum 5, maximum pedig 7 percet vesz majd igénybe.