2020. november 18. | 17:08

Boris Johnson miniszterelnök elmondta, céljuk a nettó zéró kibocsátás mihamarabbi elérése.

10 év múlva már nem forgalmazhatnak új benzines és dízel járműveket az Egyesült Királyságban. Boris Johnson miniszterelnök elmondta, a korábban kitűzött 2035-ös céldátum előtt szeretnék elérni a nettó zéró kibocsátást a szigetországban. 2035-től egyébként betiltják az új hibrid járművek forgalmazását is, így aki új autót szeretne venni, annak marad az elektromos kínálat.

A brit miniszterelnök mozgalmas napokon van túl. A közelmúltban találkozott egy koronavírus-fertőzött képviselővel, így Boris Johnson önkéntes házi karanténból folytatja munkáját. Az élet azonban nem áll meg, a brit kormánynak pedig bizonyítania kell, képes tartani a klímaváltozással kapcsolatos ígéreteit.

„Itt az ideje a környezetbarát fellendülésnek. Az embereknek meg kell tapasztalniuk az elégedettség érzését, hiszen zöldebbé, tisztábbá és szebbé teszik az országot” - idézte a Financial Times a brit miniszterelnököt.

Az Egyesült Királyság kormánya több mint 2,8 milliárd fontos csomaggal támogatja az elektromos autókhoz szükséges infrastruktúra létrehozását, beleértve az akkumulátorok gyártását, valamint a töltőpontok telepítését. A G7 országai közül elsőként a britek foglalták törvénybe a nettó zéró kibocsátás elérését 2050-re. Ehhez jelentős változásokat kell eszközölni a szigetországiak utazási, fogyasztási és étkezési szokásaiban. A teljes terv összesen 12 milliárd fontos kormányzati támogatást igényel. Boris Johnson ígéretet tett a szélerőművek, valamint kisebb-nagyobb atomerőművek telepítésének elősegítésére is.

„Óriási lehetőség előtt állunk, hogy országszerte új befektetéseket és zöld munkahelyeket hozzunk létre, és egy valódi alacsony szén-dioxid kibocsátású társadalomban éljünk” - fogalmazott John Hardie, a Brit Iparszövetség megbízott igazgatója.