A magyar rendőrség szerda reggel 24 órás razziába kezd a vasúti biztonság érdekében. A járőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a MÁV, a MÁV START és a GYSEV biztonsági szervek munkatársaival kooperálnak az akció során.

A RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált 21. Rail Action Day 24 Blue elnevezésű akció során az abban részt vevő szervek 2021. március 24-én 7 órától március 25-én 7 óráig végeznek fokozott ellenőrzést, derül ki a rendőrség közleményéből.

Rendőrautó egy vasúti átjáró közelében
Kép forrása: 112Press

A razzia célja elsődlegesen a személyszállító vonatok rendőri ellenőrzése, de a szervek nagy hangsúlyt fektetnek a vasúti határátkelőhelyeken a vasúti szerelvények (személy- és tehervonatok) ellenőrzésére, valamint az utasok és a jegyvizsgálók sérelmére elkövetett jogsértések megelőzésére, megszakítására. Az akcióban részt vevő rendfenntartók fokozott figyelmet fordítanak a közfeladatot ellátó, illetve a hivatalos személy elleni erőszak elkövetésének megelőzésére és megakadályozására.

Az ellenőrzés az említett dolgokon kívül kiterjed a fémlopások megelőzésére a vasúti infrastruktúra, különösen a fém vezetékek védelme érdekében, az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó, más jogellenes cselekmények, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elleni hatékony fellépésre, illetve a vasúti kocsikat károsító garázda cselekmények megelőzésére, felderítésére.