FRISSÍTÉS: A pontos helyszínekről ide kattintva lehet informálódni.

A ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a rendőrség 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez a magyar utakon március végén.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ellenőrzött járművezetők 95 százaléka jól viselkedett a razzia során és nem lépte át a megengedett sebességhatárt, vagyis nem követett el gyorshajtást. A Speedmarathon ötlete a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományból származik, néhány éve felkérték az ott élőket, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre, ahol szerintük indokolt lenne mérni az autósok sebességét.

Sebességmérő kamera

A felvetést nagy lelkesedéssel fogadták az emberek, ezért a ROADPOL-tagállamok átvették a németek elképzelését. Itthon a következő ellenőrzési akció 2022. március 24-én 6 órától 2022. március 25-én 6 óráig tart majd, a rendőrség jelentése szerint a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz. Ez azt jelenti, hogy az összes, működőképes állapotban lévő traffipax munkára lesz fogva a hatóság által.

A rendőrség az imént elmondottakból következően az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is figyelembe veszi, ezért idén is ajánlásokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hova koncentrálja jobban az erőit.

A javaslatokat 2022. március 8-án 14 órától március 14-én 12 óráig lehet megtenni az erre a célra létrehozott e-mail címeken, ezeket ezen az oldalon lehet megtalálni. A beérkezett tippek fényében a megyei rendőr-főkapitányságok 2022. március 21-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat.