36 milliárd forintért vesz elektromos buszokat az Orbán-kormány

Közzétéve:
2019-10-12, 21:09

Szombaton fontos alapkőletételre került sor Debrecenben.

Véltetlen egybeesés vagy sem, október 12-én szombaton, egy nappal az önkormányzati választások napja előtt látott napvilágot a hír, mely szerint Magyarország kormánya 36 milliárd forintot tervez elkülöníteni főként elektromos autóbuszok vásárlásának céljából.

A nemzeti buszstratégia keretében 2022-től csak az elektromos buszok beszerzése és fejlesztése élvezi majd a kormány támogatását. Az információkat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára osztotta meg a nagyközönséggel szombaton Debrecenben.

A MOL által tulajdonolt budapesti székhelyű, debreceni telephelyű ITK Holding Zrt. alapkőletételének alkalmával Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten fontos ügyként tekint arra, hogy a magyarországi közösségi közlekedést hazai gyártásból oldják meg.

Bemutattak egy iskolabuszt is, melyet bár egy külföldi cég adta az alapjait, az erősen mentőautra hajazó Mercedes-Benz típusú, Reform fantázianevű jármű magyar tervezők munkájának köszönhetően készülhet el.

Bemutatták a Mercedes-Benz Reform típusú iskolabuszt
Bemutatták a Mercedes-Benz Reform típusú iskolabuszt Debrecenben - fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A társaság 26 milliárd forint fölötti összeget invesztált fejlesztésekbe és beruházásokba néhány esztendő leforgása alatt, csak a debreceni gyártócsarnok kerül 2 milliárd forintba, tette hozzá Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

PORTFOLIO
MTI

Kapcsolódó írások

Datsun S30 öreg fakormány közelről, rozsdásan
2020. november 21.
Már ha magad szeretnéd csinálni.
2019. december 21.
Az Ikarusok mellett ideje szót ejteni a „Testvéri Szovjetunió” saját gyártású buszairól is.

További hírek