2023. február 11. | 13:28

A járművek tényleges tulajdonosai eközben súlyos büntetéseket kaptak, és bűncselekmény elkövetésével vádolják őket.

Egy újfajta bűnözői trükköt azonosított a helyi rendőrség és számos járműtulajdonos Ausztráliában. Az elkövetők 3D nyomtatóval készítenek másolatot létező rendszámtáblákról, melyeket az illegális cselekmény megvalósításához használt autókra helyeznek, ezzel elrejtve valódi személyazonosságukat, és ezzel másokra terelve a gyanút.

Az ausztrál ABC News értesülései szerint az áldozatok sorra jelentkeznek, miután bírságról szóló értesítést kapnak, vagy bűncselekmény elkövetésével vádolja őket a rendőrség. A Victoria államban élő Braden Rawlinson a nagymamája kocsiját árulta a világhálón, ám sajnos elfelejtette kitakarni a rendszámtáblát.

Körülbelül egy hónappal később a rendőrök kopogtattak a férfi ajtaján, hiszen a szóban forgó autó az ő nevén volt. A járművel cserbenhagyásos gázolást, betörést és üzemanyaglopást követtek el.

Az ausztrál férfi szerencséjére éppen nyaralni volt, amikor a bűncselekmények történtek. Biztonsági kamerás felvételekkel tudta igazolni, hogy a jármű a kérdéses időpontokban a háza előtt parkolt.

Az internetre feltöltött képekkel könnyű dolguk van a bűnözőknek, azonban nem ez az egyetlen módja a rendszámtábla lemásolásának. Egy másik áldozat elmondása alapján az elkövetők lefotózták a VW Polo típusú járművének hatósági jelzését, amíg az autó az utcán parkolt. A Brisbane-ben élő hölgy esetében valaki 5000 ausztrál dollárnak (1,2 millió forint) megfelelő gyorshajtási bírságot gyűjtött össze az ő kocsijának rendszámával.

„Az online felületekre feltöltött fotók esetén minden esetben takarják ki a jármű rendszámtábláját. Ha lehetséges, parkoljanak garázsban, vagy biztonságosan őrzött parkolóban. Az utcán hagyott autók hatósági jelzéséhez könnyedén hozzáférnek a bűnelkövetők” – javasolja Andrew Kirk, a Queensland Királyi Autóklub vezető műszaki elemzője.

2020 óta Queensland államban egy speciális jelzéssel vannak ellátva a rendszámtáblák, melyeket csak egy bizonyos szögből lehet látni, ezáltal a hamisításuk nehezebbé vált. Victoria állam hatósága egy hologram alkalmazásával szeretne hasonló hatást elérni, ezzel megakadályozva a bűnelkövetőket a csalás megvalósításában.

Depositphotos