2023. március 07. | 10:35

Megtörtént a vádemelés az ügyben.

Továbbra is komoly problémát jelentenek idehaza a vasúti átjárókban bekövetkezett balesetek. Ezeknek a legritkább esetben van szerencsés végkimenetele, sok esetben pedig halálesetről kell beszámolnunk.

2022 márciusában történt az az eset, amikor egy férfi a feleségével haladt Kia Sportage hobbiterepjárójával Kecskemétről Hetényeghyáza irányába. A férfi egy földútra kanyarodott, amit vasútvonal keresztezett. A vasúti átjáró sem sorompóval, sem fényjelzővel nem volt biztosítva.

Az ilyen átjárókban is van azonban „Andráskereszt", hiszen ezt szigorúan szabályozzák. A vádlott úgy hajtott be a sínekre, hogy nem győződött meg arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű közeledik-e, így nem észlelte a jobbról érkező, szabályosan közlekedő vonatot.

A vonatvezető gyorsfékezése ellenére a szerelvény mintegy 57 km/óra sebességgel az autó jobb oldalának ütközött, majd azt 60 méteren át maga előtt tolva állt meg. A balesetben a nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A vádlott maga is súlyos, többszörös töréses sérüléseket szenvedett. A Kia sofőrje a vonaton tartózkodó személyzet és utasok életét, testi épségét is veszélyeztette.

A vádirat szerint baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azon KRESZ szabályokat, amelyek szerint a vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik, valamint biztosítatlan vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű egyik irányból sem közeledik.

A férfit az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével és közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolja. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

A vasúti átjárókban történt balesetekről korábban részletes videót készítettünk, amit itt tekinthetsz meg:

Magyarország Ügyészsége