Az Európe 1 rádió beszámolója szerint 2020 szilveszter éjszakáján összesen 861 autót gyújtottak fel Franciaországban. Ez így elsőre soknak hangzik, ugyanakkor öt éve nem volt ilyen kevés a gyújtogatók által megrongált kocsik száma a franciáknál, ami elsősorban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalomnak tudható be.

Szénné égett autó hátulról fotózva

A belügyminisztérium adatai szerint egy évvel korábban, vagyis 2019. december 31-ről 2020. január elsejére virradóra összesen 1457 autót gyújtottak fel Franciaországban, a 861 megrongált autó 41 százalékost csökkenést jelent, ez persze az érintett autótulajdonosokat most a legkevésbé sem érdekli.

Gérald Darmanin belügyminiszter külön kérte a megyei vezetőket arra, hogy megyei adatokat ne közöljenek a sajtóval az egymással való értelmetlen „versengés” elkerülése érdekében. A mostani szilveszter az ismert okok miatt nagyon más volt most Európában, mint máskor, ezzel sok újat biztos nem mondtam.

A koronavírus-járvány újabb hulláma miatt Franciaországban is kijárási tilalom volt érvényben este nyolc órától, az utcákat pedig ellepték a rendőrök és a csendőri egységek, nekik kellett betartatniuk a korlátozásokat és felszámolniuk az illegális partikat és utcai rendbontásokat. Ha nincs a kijárási tilalom és a fokozott rendőri ellenőrzés az utcákon, akkor minden bizonnyal most szilveszterkor is átlépte volna az 1000-es határt a felgyújtott autók száma.