2020. január 16. | 10:39

2019-ben több mint 34 ezer fiatal kért és kapott állami támogatást.

A magyar állam minden 20 év alatti fiatalnak 25 ezer forint értékben kifizeti a vezetői engedélyhez szükséges KRESZ-vizsga és az ahhoz kapcsolódó tanfolyam díját, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A fiatalok úgy juthatnak hozzá a pénzhez, ha elektronikus úton vagy formanyomtatványon beadják a kérelmüket a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához. Az Emmi szerint az intézkedés a fiatalok önálló életkezdését és munkavállalását segíti, és emlékeztetett arra, hogy az állam 2018 júliusa óta 43 ezer ifjút segített hozzá a jogosítvány megszerzéséhez.

2019-ben közel 34 ezer fiatal kért és kapott állami támogatást, a kormány így több mint 830 millió forintos terhet kapott le a szülők válláról. Maga a jogosítványszerzési folyamat is felgyorsult, a korábbi trend szerint általában 6-8 hét alatt lehetett vizsgaidőponthoz jutni, ez az időintervallum azonban lecsökkent 2 hétre.

A Belügyminisztérium pedig arról tájékoztatta a jogosítványra pályázó polgárokat, hogy 2021 februárjától a sikeres forgalmi vizsga után nem kell személyesen igényelni a vezetői engedélyt, azt automatikusan ki fogják állítani és postára adják. Ráadásul már a kártya megérkezése előtt autóba lehet pattani, mert a rendőrök hozzáférhetnek majd a szükséges adatokhoz, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a megállított járművezető már átment minden vizsgán.

További autós hírekért nézd meg az Alapjárat hírműsorát!

Napi.hu

MTI