Európai és amerikai fórumokon is jelezték a BMW tulajdonosok, hogy új autóikat Apple CarPlay és Android Auto funkciók nélkül szállította le a gyártó. A bajor vállalat türelmet kér a vásárlóktól, akik legkésőbb június végén megkapják a frissítéseket. A BMW a közelmúltban beszállítót váltott, hogy valamelyest javítson a régóta hiánycikknek számító alkatrész elérhetőségén.

„Az első négy hónapban leszállított autókban lévő chipekhez frissített szoftverre van szükség, hogy az Apple CarPlay, az Android Auto és a vezetéknélküli internet funkciók működhessenek” – áll a BMW közleményében.

Az ellátási láncban tapasztalható fennakadások miatt több autógyártónak is változtatnia kellett az előzetesen kiadott stratégián. A BMW például alapanyag-hiány miatt leállította a kézi váltóval felszerelt Mini modellek gyártását. A Mercedes-Benz szintén ahhoz a megoldáshoz folyamodott, hogy bizonyos alkatrészek nélkül szállította le az új modelleket, azzal az ígérettel, hogy a felhasználók majd később megkapják azokat.

Az orosz-ukrán háború és a Kínában új erőre kapó koronavírus-járvány miatt ellátási problémákkal küzdenek az autógyártók. Ezek következtében az európai eladások 19 százalékkal visszaestek, a Dataforce piaci elemző vállalat adatai szerint. 2021 utolsó negyedévéhez képest egy 250 ezerrel kevesebb értékesített autót jelent. A Stellantis mutatói 31 százalékot zuhantak, a Volkswagen-csoport 24 százalékkal, a BMW és a Mercedes pedig 23-23 százalékkal teljesített rosszabbul.