2022. január 18. | 14:20

Kemény idők jöhetnek a kutaknál.

2021. november 15-én lépett érvénybe az a kormányrendelet, amely 480 forintban maximalizálja a sima 95-ös és a nem prémium gázolaj literenkénti árát. Február 15-ig biztosan nem lesz változás, kérdés, hogy utána mi lesz. Ha megszűnik az ársapka, akkor kilőhetnek a hazai üzemanyagárak, mivel egyes elemzések szerint akár 100 dollár fölé is emelkedhet a nyersolaj hordónkénti ára.

A világpiacon 86 dollárra ugrott az olajár, az omikron-variáns körüli vihar enyhülésével ismét megnőtt az üzemanyagok iránti kereslet. A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a kőolaj hordónkénti ára a 150 dollárt is elérheti 2022-ben. Ebből nagyságrendileg 700 forintos üzemanyagár következne itthon, jelezte Molnár László vezérigazgató.

Szájmaszkot viselő nő a benzinkúton

Az üzemanyag-forgalmazók nyilván azért szurkolnak, hogy február közepétől megszűnjön az ársapka, hiszen egyre inkább nyílik az olló a kiadási és bevételi oldal között, egyre több veszteséggel tudnának csak túladni az üzemanyagokon.

A kormány azt közölte, hogy az árstop további kiterjesztésének indokoltságáról az aktuális világpiaci és egyéb körülmények alapján hoz átgondolt döntést. Az biztosnak tűnik, hogy politikai beavatkozás nélkül keményebb idők jönnének a magyar kutakon, vélhetően sokan kénytelen lennének letenni az autót.