2023. augusztus 14. | 15:42

Az elmúlt hetekben hatalmas eső zúdult le Ausztria, Szlovénia és Horvátország területén, több helyen tornádószerű jelenséget is rögzítettek.

Augusztus első hétvégéjén Ausztria déli részét, Szlovéniát és Horvátországot heves viharok és esőzés sújtotta. Ennek következményeként árvizek és földcsuszamlások voltak, emiatt számos utat le kellett zárni. Az időjárás azóta ugyan javult, de a forgalmi fennakadásokra továbbra is számítani kell.

Az utazók számára jó hír, hogy az autópályák már mindhárom érintett országban járhatóak, az alsóbbrendű úthálózaton azonban előfordulhatnak korlátozások. Ausztriában elsősorban Karintia és Stájerország területén okozott nagyobb károkat a vihar. Karintia délkeleti részén a Lavamünd/B80-as és a Seebergsattel/B82-es határátkelőket augusztus közepéig zárva tartják.

Stájerországban különösen Graztól délre aggasztó a helyzet, a hatóságok azt remélik, hogy augusztus végére újra megnyithatják a lezárt utak nagy részét. Az aktuális információkról indulás előtt ezen az oldalon érdemes tájékozódni.

Szlovéniában javában zajlanak a takarítási és javítási munkálatok. A kár azonban olyan súlyos, hogy még sokáig korlátozásokra kell számítani. A közlekedési fennakadások elsősorban a Száva, a Dráva és a Mura vízgyűjtő területein összpontosulnak.

Nemcsak számos közút járhatatlan itt, hanem a kempingek és nyaralóhelyek is bezárnak, és a belső vonatközlekedésben is vannak fennakadások. A nemzetközi vasúti forgalom jelenleg ismét nagyrészt a tervek szerint halad. Ljubljana és a Triglav Nemzeti Park környékén kevésbé súlyos a helyzet, a szlovén turisztikai központ szerint errefelé problémamentesen lehet nyaralni. Az Útinform helyi változatát ezen a linken lehet elérni.

Horvátországban még mindig vannak fennakadások a Száva folyó mentén, ami leginkább a zágrábi térség közlekedését érinti. Néhány útlezárást Dalmáciából is jelentettek, a tengerparti üdülőterületeken jelenleg nem kritikus a helyzet. A helyi információk eléréséhez érdemes ellátogatni a horvát autóklub oldalára.

Az augusztus második felére vonatkozó előrejelzés alapján nem kell számítani heves zivatarokra, esőzésekre számítani. Az elmúlt időszak kegyetlen időjárása azonban a strandokon található berendezésekben is kárt tett, ezek helyreállításához még egyes helyeken idő kell.

Getty Images