2020. október 17. | 09:40

Az Autóőrszem applikáció ingyenes és teljesen anonim. A célja az, hogy tudjunk segíteni egymásnak például egy felkapcsolva maradt lámpa, vagy tilosban parkolás esetén.

Magyar fejlesztésű alkalmazás segítségével tudunk egymásnak jelezni, ha valami problémát észlelünk a másik autójával kapcsolatban. A rendszer egyszerű kezelőfelülettel, ingyenes hozzáféréssel és anonim jelleggel működik.

Maga az ötlet egy fiatal pártól jött, hiszen már háromszor estek ugyanabba a hibába, lemerült az autó akkumulátora, mivel felkapcsolva felejtették a lámpákat. Az Autóőrszem app egyszerűen segít abban, hogy ezeket jelezni tudjuk egymás részére.

Hogy működik?

Rendszámunkat lehet regisztrálni, ami alapján tudnak nekünk jelezni, ha bármi gond van. Ehhez több személyt is hozzá lehet adni, akik szintén kapnak értesítést a jelzésről. Ezek alapján lehet beírni a címzettnek szánt autótulajdonos rendszámát és kiválasztani az adott problémát. Van lehetőség arra is, hogy az ember egyedi üzenetet küldjön. Ha esetleg olyan is jelezne, akinek nincs autója, például egy járókelő, az akár a Viber vagy a Facebook Messenger szolgáltatáson keresztül is jelezhet az Autóőrszem chatbotján keresztül.

Milyen riasztási típusok vannak?

Többek között szólhatunk, ha felkapcsolva maradt a fényszóró, ha nyitva maradt az ajtó, ha szól a riasztó, de akkor is, ha éppen büntetik a járművet, esetleg tilosban parkol. A lényeg az, hogy a riasztásunkat minél célzottabban, nagyon pontosan tudjuk leadni az illető számára.

Mik az előnyei?

Az előnyei között szerepel, hogy a rendszer úgy van kialakítva, hogy inkább akkor lehessen hasznosítani, amikor az ember nem ül a volán mögött, ezzel betartva a KRESZ szabályait, ami a telefonhasználatra vonatkozik.

Az alkalmazás teljesen ingyenes, felhasználóbarát és egyszerű kezelni.

Tudunk egymásnak visszajelzést is adni arról, hogy hasznos volt-e az értesítés. Sokan teszik fel a kérdést, hogy a szórakozó, csak szórakozó embereket hogyan fogják kiszűrni, erre szolgál ez a funkció is, hiszen ha egy felhasználó folyamatosan téves információkat küld szét, azt akár ki is tilthatják.

Van lehetőség akár arra is, hogy az ember egy matrica segítségével jelezze az autóján, hogy ő biztosan tagja a közösségnek, ami által 100 százalék, hogy eljut hozzá a riasztásunk.

Mi a hátránya?

Már közel 30 ezren töltötték le az alkalmazást, azonban ahhoz, hogy ez az alkalmazás elérje célját, a 3,8 millió autóhoz képest a 0,07 százalék kis lefedettséget jelent.

Értékelések

A Google Play felületén az alkalmazás alatti vélemények általánosságban véve pozitív hangvételűek. Amit kritikaként fogalmaznak meg, mindegyikre igyekszik reagálni az Autóőrszem csapata, így egy folyamatosan fejlődő, rendszeresen továbbfejlesztett programról beszélhetünk.

Az applikáció elérhető Androidos és IOS alapú telefonokra is.