Az első ilyen itthoni tesztállomás a budapesti Groupama Aréna felszíni parkolójában található, ezt az autósok előzetes regisztráció után vehetik igénybe. A magyar DriveCell Systems Zrt.-nek köszönhetően egyszerűen és gyorsan elvégezhető a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus-teszt, az eredményt pedig 24 órán belül megkapják az emberek.

„A rendszer a hasonló nemzetközi megoldásoknál is biztonságosabb, hiszen a mintavételre csak előzetes online regisztráció után, időpontra való érkezést követően kerül sor. Így az adatfelvételhez sem szükséges papíralapú dokumentáció használata, a teljes adatkezelés digitálisan történik. Másrészt maga a mintavételi folyamat is rendkívül gyors, mindössze körülbelül 3-5 percet vesz igénybe” – nyilatkozta a DriveCell Systems Zrt. alapítója, Erdős Gergely.

Korábban már a világ több országában sikerrel alkalmazták ezt a módszert a betegek kiszűrésére, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy ki sem kell szállni a mintavételhez az autóból. Ezt a megoldást teszi elérhetővé a magyar emberek számára a Tesztallomas.hu, amelynek megalkotásában a Rollet is közreműködött.

A nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus vizsgálat alkalmával az orr- és garatnyálkahártya mintákat speciális laborban vizsgálják meg. Ennek köszönhetően a teszt ki tudja mutatni a koronavírus jelenlétét a szervezetben.

Kezdetben napi 100 személyt tudnak majd megvizsgálni, az alap szolgáltatás díja 26 900 forint, viszont a soron kívül is elvégzik a tesztet 36 990 forint ellenébe. Jelenleg a  rendszer talán leggyengébb pontja a fizetés, mivel egyelőre csak a helyszínen lehet bankkártyával fizetni, de folyamatban van az internetes, előre fizetési lehetőség kidolgozása is.

Állítólag ez még csak a kezdet, a közeljövőben még több hasonló, mintavételi pontot alakítanak ki a fővárosban és vidéken is. Ennek célja az országos lefedettség elérése és napi kapacitás növelése.