Autószűrők
 

Közzétéve:
2020-06-18, 06:01

A gépkocsi motorjának működése a különböző műszaki folyadékok, például az olaj, az üzemanyag, valamin a levegő minőségétől függ.  

Az üzemanyag, az olaj és a levegő megtisztítása segít biztosítani a motor megbízható és megfelelő működését. Ennek érdekében a kenőanyag-, üzemanyag- és levegőellátó rendszerekben szűrők találhatók. A szűrők megállítják a szennyeződéseket: a port, a törmelékeket, a motor kopásából származó anyagokat stb.
Általában egy autóban négyféle szűrő található:

  • Levegőszűrők: Ezek kerek vagy lapos, téglalap alakú tokok, amelyekben nemszőtt, számos redővel rendelkező szálas anyag található. Előfordul, hogy a szűrőt fémhálóval erősítik meg. A sok redőnek köszönhetően a szűrőelem felülete meglehetősen nagy, így a szűrés hatékonysága is magas. Ezeket a szűrőket a szívócső és a fojtószelep elé kell felszerelni. A tiszta szűrő lehetővé teszi, hogy a motor megkapja a megfelelő keverék képzéséhez szükséges mennyiségű oxigént, ezért nagyon fontos, hogy ennek cseréje az ütemezett időtartamon belül megtörténjen.
  • Üzemanyagszűrők: Vannak durva és finomszűrők. Általában a durva szűrőket az üzemanyagtartály fölé szerelik be. Ezek a szűrők segítenek eltávolítani az üzemanyaggal együtt érkező idegen részecskéket. A finom szűrőket az üzemanyag-vezetékbe a motorháztető alatt vagy az autó karosszériájának alsó részén szerelik fel.
  • Olajszűrők: Ezek a szűrők közvetlenül a motorra kerülnek, és a motor kenőanyag-rendszeréből származó, a motor kopásából eredő részecskéket és egyéb szennyező anyagokat állítják meg. Minden autógyártó azt javasolja, hogy ezeket a motorolajjal együtt kell kicserélni.
  • Kabinszűrők: A közelmúltban néhány autót ilyen szűrők nélkül gyártottak. Napjainkban szinte minden gépkocsiban van gyárilag beszerelt kabinszűrő. Ezek megtisztítják az utastérbe érkező levegőt a különféle idegen anyagoktól, például a portól, a homoktól, a rovaroktól, a növények pollenjétől stb.

A szűrők szűrőbetétje hasonló a motor légszűrőihez. Emellett vannak aktív szenet tartalmazó modellek is, ezekkel a levegő még inkább megtisztítható, és a kívülről érkező kellemetlen szagok mennyisége is csökken. A gépkocsi kézikönyvében minden szűrő csereintervalluma megtalálható. Csak kiváló minőségű alkatrészeket szereljen be gépkocsijába, így biztosíthatja az autó minden egységének megfelelő működését. Az autó szűrőit az Eualkatresz.hu weboldalon találja meg.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Autótisztítás mikroszálas kendővel
2019. július 26.
Gondolkoztál már azon, hogy autód karosszériája miket él át az időjárási viszontagságok, környezeti behatások miatt? Hogy milyen küzdelmet folytat a fényezés nap, mint nap, hogy még tovább maradhasson csillogó? Ha még nem, akkor épp itt az ideje, hogy gondoskodj a karosszéria épségéről!
elsősegélynyújtás
2020. augusztus 01.
Készülj fel otthonról a vizsgára és az életre is, hiszen nem tudhatod, mikor veszed hasznát a valós tudásodnak és mentesz meg Te is egy életet.

További hírek