Autót automatából!

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-08-23, 10:37

Londonban mostantól autót is lehet automatából vásárolni.

Az ital- és ételautomata egy széles körben elterjedt és teljesen elfogadott dolog manapság. Ma már vannak olyan automaták szerte a világban, amelyekből telefontartozékokat vagy papucsokat lehet vásárolni. Eddig semmi meglepő. De ha azt gondolod, hogy az igazi autókat áruló automata elvetemült ötlet, akkor had említsek meg előtte néhány érdekes automatatípust a huszadik századból. Egyesekből talán ma is működik itt-ott egy-egy példány.

Renault Zoét áruló autóautomata Londonban

Annak idején léteztek parfümautomaták. Tényleg. A hölgyek némi apróért cserébe bespriccelhették magukat belőle. A tóparti boltok sűrűn látott kiegészítője a csaliautomata volt, ami egyes esetekben élő (!) csalival is szolgált. A 60-as évekig Amerikában automatából lehetett életbiztosítást vásárolni a reptereken. Jó ómen. A cigiautomata nem nagydolog, de létezett belőle olyan is, ami beépített öngyújtóval segítette a bagósokat. Berlinben működött egy virágautomata is. Voltak (és talán ma is vannak) olyan automaták, amelyekből pólót, alsónadrágot, bugyit vagy éppen bikinit lehet(ett) vásárolni.

parfüm automata

Hogy mindezt most übereljék, a britek üzembe helyeztek Londonban egy valódi autókat áruló automatát. A szerkezetből egyelőre elektromos Renault Zoékat lehet vásárolni az előre meghatározott 16 000 fontos, igencsak kedvező fix áron (kb. 5 740 000 Ft), további alkunak helye nincs. A fizetés teljesen készpénzmentes, egy bankkártya terminál segítségével lehetséges. A vételár kiegyenlítése után az autóval már el is lehet hajtani. A gépkocsi vásárlás sosem volt ilyen egyszerű, arról, hogy a papírmunkát ki és miként intézi, egyelőre nem szól a fáma.

Renault Zoét áruló autóautomata Londonban

Az autó egy minden irányból átlátszó plexifalakkal ellátott kabinban (konténerben) van, még jó, hogy vásárlás előtt legalább körbe lehet járni a kiszemelt járművet, mert beülésre vagy a kocsi kipróbálására az automatánál természetesen nincs lehetőség. Magát a szerkezetet egy 6 fős mérnökökből álló csapat tervezte és építette. A megalkotása 3 hónapot vett igénybe, mert egy biztonságos, mégis transzparens automatát kellett készíteniük, amelyik megbízhatóan lebonyolítja a fizetést, kiadja a slusszkulcsot majd hozzáférhetővé teszi az autót. Az automata egyelőre tesztüzemben működik, kíváncsian várom, hogy vajon sikeres lesz-e a forradalmi koncepció.

A Renault Zoe egyébként egy remek városba való elektromos kisautó, melyről az Alapjárat is meggyőződött egy korábbi teszt során, íme, a videós teszt róla:

Kapcsolódó írások

2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
 Elektromos Honda e
2019. július 20.
Az állam egyik kezével elvesz, de a másikkal néha ad. Ezt kihasználva egyre kedvezőbb áron lehet elektromos kisautóhoz jutni.

További hírek