2022. február 25. | 11:47

Szomorú fejlemények a nagyvilágból.

Rekordmagasra emelkedett az alumínium ára, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ahogy arról tegnap már írtunk, a háború miatt pánikba estek a tőzsdék, a nyersolaj hordónkénti ára már át is lépte a 100 dolláros lélektani határt.

Miközben az alumínium rekordot döntött, a nikkel ára több mint egy évtizede a legmagasabbra emelkedett. Az ipari fémek piacán tapasztalható drasztikus drágulás annak tudható be, hogy az ukrajnai válság tovább növelte az ellátási kockázatokat egy olyan iparágban, amely már így is kritikus hiányokkal küzd.

Alumínium-gyártó üzem Oroszországban

Az emelkedés újabb inflációs nyomást gyakorol a vásárlókra, hiszen ha drágul az alumínium, akkor az autógyártással járó költségek is emelkednek, tehát drágábbak lesznek a járművek. A fennakadás veszélye különösen aggasztó lesz az európai gyártók számára, akik nagy mennyiségben vásárolnak Oroszországból származó speciális termékeket.

Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszországra „súlyos szankciók” várnak, miután Vlagyimir Putyin katonai támadást rendelt el Ukrajna ellen. Ez felveti olyan intézkedések lehetőségét, amelyek érinthetik az orosz alumínium- és más nyersanyagszállításokat.

Az alumínium tonnánkénti ára 4,8 százalékkal 3449 dollárra ugrott a londoni fémtőzsdén, ezzel felülmúlta a 2008-ban felállított korábbi rekordot, míg a nikkel 2011 óta nem látott csúcsra emelkedett. A réz árfolyama viszont csökkent, mivel a katonai akció a kockázatos eszközök eladását váltotta ki a pénzügyi piacokon. Az európai energiaárak néhány nap alatt 15 százalékkal drágultak.

Nyitókép: Anadolu Agency / Getty Images