A brit Experian Catalist adatelemző cég beszámolója szerint új rekordot döntött a gázolaj ára az Egyesült Királyságban. Egy liter üzemanyagért 180,29 pennyt kell fizetni, ez átszámítva 822 forintnak felel meg. A benzin ára május eleje óta alig emelkedett, ez a mutató jelenleg a márciusi csúcsnál alacsonyabban van.

Az árakat Oroszország ukrajnai inváziója lökte az egekbe. Március 22-én Rishi Sunak, a brit pénzügyminisztérium vezetője bejelentette, hogy 5 penny/literrel csökkenti az üzemanyagokra kivetett adókat, hogy enyhítsék a lakosságra nehezedő terhet. A Brit Királyi Autóklub (RAC) szóvivője, Simon Williams elmondta, az árak emelkedését az Oroszországból származó import leállítása okozza, emiatt ugyanis akadozik az ellátás. Amennyiben az Európai Unió bevezeti az orosz olaj embargóját, a helyzet tovább súlyosbodhat, ennek negatív hatásait pedig a dízel járműveket alkalmazó szállítmányozók érezhetik meg leginkább.

„Az olaj nagykereskedelmi ára ugyan csökkent a napokban, ez csak átmeneti javulást jelent, főleg, ha az EU teljes egészében lemond az Oroszországból importált ellátásról. A dízelmotoros járművekkel közlekedőknek sajnos most még jobban meg kell húzniuk a nadrágszíjat. Ha Sunak miniszter úr belement volna az általunk javasolt 15%-os ÁFA-csökkentésbe, akkor az autósok pénztárcája egy kicsit kevésbé érezné meg a nehézségeket” – tette hozzá a RAC szóvivője.