2023. június 15. | 12:32

A vállalat utóbbi évtizedeinek legnagyobb olajmező-felfedezése lehet ez, az is kiderült, hány millió hordó olajat termelhetnek ki innen.

Komoly eredményre jutott az OMV tulajdonába tartozó OMV Petrom Romániában, ugyanis jelentős kőolajforrásokat találtak az ország déli részén. Három különböző helyen találták az energiaforrásokat, amelyek közt kisebb földgázmezők is vannak.

A legnagyobb terület Verguleasa térségében van, ennek közelében egyébként már végez kitermelést az OMV, így az itt kialakított infrastruktúra az új mezők kitermelésébe is besegíthet. A felfedezett nyersolaj a vállalat éves termelésének kétharmadát jelentheti a becslések szerint.

Az OMV Petrom igazgatóságának tagja, Cristian Hubati azt mondta, hogy ennek köszönhetően most újra felpörgethetik a termelést, amely az utóbbi időben csökkenő tendenciát mutatott. A becslések szerint 30 millió hordónyi olajat tudnak majd kinyerni innen.

Nemrégiben itthon a MOL talált kőolajat Vecsés határában, az itt felállított kút napi 600 hordónyi olajat termel majd. A MOL még 2015-ben nyerte el a kutatási koncessziót, azóta vizsgálják a területet.

A román állami Romgaz vállalattal együttműködve az OMV Petrom hamarosan egy gázkitermelő projektbe is belekezdhet majd a Fekete-tengeren, amely egy 4 milliárd eurós beruházás lenne.

OMV Petrom