Az orosz-ukrán háború miatt nem jut elegendő mennyiségű alkatrész a Ford németországi és spanyolországi gyáraiban, ezért az autógyártó erre a hétre felfüggeszti a termelést. A fegyveres konfliktus miatt nem érkezett meg a 12,3 colos infotainment képernyő, helyette a 8 colos változatot építik be a legújabb Focus modellekbe.

A fenti probléma mellett a kormányszerkezet alkatrészeinek szállítása is akadozik, ezeket ugyanis Ukrajnában gyártják. Péntekig állnak a gépek a Ford Fiestát gyártó kölni üzemben is, ott a félvezető mikrochipek hiánya okozza a fennakadást. Az amerikai márka európai képviselet ugyanezen ok miatt befagyasztotta a Galaxy és S-Max modellek rendelését, melyeket a spanyolországi Valenciában szerelnek össze. Továbbra is áll a Ford Tourneo Connect gyártása, ami a lengyelországi Volkswagen gyárban Poznanban készül(ne).

„Napi szinten figyeljük az Ukrajnában zajló eseményeket, partnereinkkel együtt meghozzuk a megfelelő lépéseket. A további lépésekről egy későbbi időpontban tudunk beszámolni” – áll a Ford közleményében.

A Ford és a Volkswagen mellett más autógyártók is nehézségekkel küzdenek. A globális chiphiány mellett az Ukrajnában gyártott kábelkötege hiánya okoz fennakadásokat. Az orosz-ukrán háború elhúzódása aggodalmakat okoz az Audi győri telephelyén is. Alfons Dintner, az Audi Hungária Zrt. vezérigazgatója jelentős átszervezésekre készül, hogy ne kelljen leállítaniuk a termelést.