2021. szeptember 15. | 12:32

Régi igazság, hogy sok jó ember kis helyen is elfér.

Hihetetlennek hangzik, de mégis igaz: az egykori NDK kultikus autójának számító Trabant 601-ben egyszerre akár 20 fiatal lány is elfér. A hajlékony hölgyeknek köszönhetően most újra a kisautó szülővárosa, Zwickau tartja az igencsak meghökkentő rekordot.

A múlt héten lezajlott kísérlet kezdetekor még nem lehetett tudni, hogy a jelentkezők közül hányan férnek majd be a legendás járműbe. A lányok egy eredeti állapotú, 26 lóerős, pasztellzöld Trabant 601 P-be másztak be egymás után, a legtöbbjük igen érdekes pozitúrát volt kénytelen felvenni, erős a gyanúnk, hogy nem mindenkinek volt őszinte a mosolya a rekorddöntés során.

A kísérletben a BSV Sachsen Zwickau kézilabdásai, valamint a helyi sportiskola lányai vettek részt. Csak a 152 cm-nél magasabb lányok jelentkezhettek önkéntesnek, illetve az is előírás volt, hogy az utastér megtöltése után a Trabi valamennyi nyílászáróját (az ajtókat és a csomagtér fedelét) simán be lehessen csukni. A lányok három és fél perc alatt varázsolták be magukat a kocsiba, a heringparti feloszlatása után derült ki, hogy az eredetileg tervezett 19 fővel szemben 20 ember zsúfolódott össze azon a pár négyzetméteren. Az eseményt filmen is rögzítették, így az új rekord hitelesítésre kerülhet.

A Trabant már évtizedekkel korábban is rekordkísérletekre ösztönzött. 1976-ban Zwickauban 17 ember mászott be egy kisautóba, ezt a rekordot 43 évvel később egy 18 táncosnőből álló táncklub adta át a múltnak. A mostani rekorddöntés után az Inter Trab Szövetség elnöke, Wolfgang Kießling majd kiugrott a bőréből örömében, ezek a szavak csúsztak ki a száján:

„Ez igazán fantasztikus! Örülök, hogy visszahoztuk a rekordot Zwickauba!”

 

Baleset-megelőzés