2020. június 22. | 14:15

A prémiumgyártó a koronavírus-járvány következtében több ezer alkalmazottól válik meg.

Sok autóipari vállalatnál újra beindult a termelés a gyárakban, és bár úgy látszik minden szépen lassan visszatér a normál kerékvágásba, az elmúlt hónapok nem múlnak el nyomtalanul. A gyártók többsége leépítéseket eszközölt az utóbbi időben, így nem meglepő, hogy a BMW is ezt teszi. A lépést a kapacitás csökkentésével indokolták, a gyárak és márkakereskedések bezárásával nehéz helyzetbe került az autóipar.

A Reuters szerint a német gyártó legalább 10 000 szerződéses munkavállalót akar kirúgni annak érdekében, hogy csökkentse a kapacitást és enyhíteni tudja a növekvő költségeket. Állítólag a BMW már megegyezett az üzemi tanáccsal az említett ügy kapcsán, amely a fenntartható jövő érdekében jön létre. Mint minden társaság esetében, az emberek menesztése az utolsó megoldás, és bár ez nem a legideálisabb felállás, megtették a lépéseket annak biztosítása érdekében, hogy elegendő kártérítést kapjanak.

Június elején többek között a Bentley 1000 munkatársától, az Aston Martin 500 embertől, a Volvo pedig az év második felében globálisan 4100 főtől fog megválni. Az közös bennük, hogy mindannyian a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzettel és a csökkenő kereslettel magyarázták tettüket.

A nemrégiben bekövetkezett belső változásokhoz kapcsolódóan bejelentették, hogy a BMW és a Daimler közötti fejlesztési együttműködést határozatlan időre felfüggesztik, miután mindkét vállalat megállapodott abban, hogy inkább a különálló és meglévő fejlesztéseire összpontosít. Noha lehetőség van a projekt folytatására, mindkét vállalat szabadon együttműködhet más partnerekkel.