szombat - 2023. június 10.
20.5 °C
szórványos felhőzet
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Bosch a vásárlókra hárítaná a magasabb gyártási költségek megfizetését

2022. május 05. | 11:06

A nyersanyagok, az energia és a logisztikai műveletek költségei egyre magasabbak, ezek egy részét pedig be kell nyelniük az ügyfeleknek.

A Bosch vállalat pénzügyekért felelős első embere kifejtette, hogy az Ukrajnában zajló háborús cselekmények megnövekedett gyártási költségek egy részét a vevőikkel fizettetnék ki.

„Folyamatosan nő az energia, a nyersanyagok és a logisztikai műveletek ára. Ez a probléma nem csak az autógyártókat, hanem az iparág beszállítóit is érinti. Hatalmas rajtunk a nyomás, az acél ára például háromszorosára nőtt 2020 óta. Kénytelenek vagyunk a kiadásaink egy részét a vevőinkre hárítani” – fogalmazott Markus Forschner, a Bosch pénzügyi igazgatója egy szerdai konferencián.

Forschner és Stefan Hartung vezérigazgató úgy látják, hogy az áremeléseknek és az árfolyamok kedvező alakulásának köszönhetően a Bosch közel 6 százalékos gazdasági növekedést érhet el, az adózás előtti nyeresége pedig 3-4 százalék körül alakulhat. A német vállalat vezetői szerint ezekkel a mutatókkal nem igazán lehetnek elégedettek.

Az autóiparra szakosodott Mobility Solutions egység 45,3 milliárd euró értékben hozta az eladásokat, az adózás előtti nyereség azonban csak 0,7 százalékos volt.

„Bízunk benne, hogy sikerül egyezségre jutnunk a vevőinkkel. Az autóiparban a félvezető chipek hiánya és a koronavírus-járvány Kínában kialakuló újabb hulláma miatt lassabb növekedés várható, ezt az eladott termékek mennyiségével nagyon nehéz lenne ellensúlyozni” – nyilatkozott Markus Heyn, a Mobility Solutions egység vezetője az ügyfelekre hárítandó költségekkel kapcsolatban.

A Bosch az orosz-ukrán háború derekán úgy nyilatkozott, leállítja oroszországi tevékenységeit, miután az oroszok a korábbi megállapodás ellenére katonai járművekben használták a német vállalat alkatrészeit.

Nyitókép: Unsplash

Ráncfelvarrást kapott a Volvo XC40 Recharge A nehézségek ellenére a célkitűzéseknek megfelelően teljesít idén a Volkswagen

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!