Budapesten és Pest megyén kívül újraindulhatnak a KRESZ-vizsgák

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-05-06, 09:07

A vizsgázókat maszk és kesztyű viselésére is kötelezik.

2020. május 6-tól, vagyis a mai naptól Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak a közlekedési vizsgák és utánképzések Magyarországon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) március 19-i hatállyal függesztette fel a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) vizsgáztatási és utánképzési tevékenységét a járványügyi veszélyhelyzeti intézkedésekhez igazodva. A központ az elmúlt hetekben csak külön engedéllyel szervezhetett vizsgákat, például a jövőbeli mentőgépkocsi-vezetők számára.

Az átmeneti szünet eddig tartott (vidéken), a minisztérium ugyanis május 5-ével visszavonta a felfüggesztésről szóló döntését a kijárási korlátozás részleges megszüntetésével összhangban. Ez azt jelenti, hogy Budapest és Pest megye területén kívül újra lehet igényelni vizsgaidőpontokat.

KRESZ-vizsgára készülő tanuló

Az első vizsgákat a jövő hétre szervezhetik meg, az egyes helyszíneken pedig csak és kizárólag azok adhatnak számot a tudásukról, akik életvitelszerűen is az adott településen, megyében élnek. Magyarán a budapesti és Pest megyei lakosok nem utazhatnak vidékre azért, hogy letegyék a KRESZ-vizsgát.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár iránymutatása alapján a vizsgaközpont csak azokat a vizsgákat és utánképzéseket szervezi meg, amelyek helyszínén járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni. A vizsgázókat maszk és kesztyű viselésére is kötelezik. A veszélyhelyzetre való tekintettel a társaság rugalmasan kezeli a beérkező lemondásokat (akár a vizsga napján is), és ilyen esetben elméletileg teljesen ingyenesen biztosít új időpontot.

A fertőzési kockázatok mérséklese okán a vizsgaközpont korlátozni fogja a résztvevők zámát, ami szinte biztosan egyet fog jelenteni a várakozási idő megnövekedésével. A KAV vidéki ügyfélszolágalati irodáiban (szemben a budapesti és Pest megyei irodákkal) szerdától ismét lehetőség nyílik a személyes ügyintézésre.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forgalmi szituáció vizuálisan ábrázolva
2020. március 26.
A koronavírus miatt a tantermi KRESZ-tanfolyamok is leálltak.
Szürke BMW két keréken
2020. május 27.
A veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot is megszűnhet hamarosan.

További hírek