A civil és zöld szervezetek azt kérték a fővárostól, hogy a felújítási munkálatok befejezését követően csak buszok és kerékpárok használhassák a Lánchíd két sávját. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, még az ősszel megvitatja a javaslatot a két érintett kerülettel, vagyis a Várnegyeddel és Belváros-Lipótvárossal.

Karácsony a főváros fejlesztési terveiben évek óta szereplő új északi híd miatt hívott össze sajtótájékoztatót szerdára, ahol elmondta, a fővárosban élők dönthetnek majd az Óbuda és Újpest között új kapcsolatot létesítő Aquincumi hídról.

A Telex újságírója később rákérdezett a főpolgármesternél a Lánchíd autómentesítéséről szóló javaslatra, amit a civil és zöld szervezetek forszíroznak. Karácsony erre úgy felelt, szólnak érvek amellett, hogy ne engedjék felhajtani az autósokat a hídra. Szerinte a Lánchíd személyautó forgalma jóval kisebb a többi hídhoz képest, a tömegközlekedésben részt vevő autóbuszok viszont sokat járnak rajta.

Lánchíd
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Lánchíd várhatóan 2023-ra készül el, de még azelőtt megvitatja az érintett kerületekkel az autómentesítésről szóló javaslatot, hogy a forgalom előtt ismét szabaddá tennék az utat.

Más szervezetek mellett a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace Magyarország is azt kérte a fővárostól, hogy Budapest több pontján kezdjék el bevezetni az autómentes vasárnapot, illetve azt is indítványozták, hogy a felújítás után se álljon vissza az autóforgalom a Lánchídon, az legyen a buszoké és a kerékpárosoké.

Mint ismert, a fővárosi önkormányzat döntésére nyomán a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakasza is autómentessé válhat, ami ellen a Magyar Autóklub és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) is felszólalt.