A Consumer Reports egy olyan nonprofit szervezet, amely többek között azzal foglalkozik, hogy termékeket teszteljen a fogyasztói érdekvédelem tükrében. Ezek közt vannak a megbízhatósági felmérések is, amelyeket minden évben elvégeznek. Így tették ezt most is a járművek esetében. 329 ezer autó szerepelt a felmérésben, a 2000-2020-as gyártási évekből, a hibafaktorokat pedig súlyozták és összesítették. Az eredmény a Mazda autómárkát hozta ki az első helyre. A vállalat szerint a japánok azért is kerülhettek az első helyre, mert újításaik és fejlesztéseik főként konzervatív filozófián alapultak, amelyen keresztül elkerülték a kockázatos új rendszerek bevezetését.

A második és a harmadik helyen a Toyota és a Lexus áll. Nem tökéletes tehát a japán kínálat sem, hiszen a RAV4-es modelljükkel kapcsolatban felmerültek kisebb problémák. A Lexus besorolását pedig az LS szedán rontotta a Consumer Reports listáján.

A negyedik helyen a Buick állt, amely a tavalyi pozíciójához képest sokat javított, az ötödik helyen pedig a Honda végzett, szintén javítja előző évi helyezését. A hatodik Hyundai után a RAM következik, majd a Subaru, Porsche és a Dodge hármas következik.

A felmérés azért is érdekes, mivel a tendencia szerint a távol-keleti márkák vezetnek minden hasonló megbízhatósági tesztet. Az európai márkák szinte minden esetben meglepően alul maradnak ezen a területen.

Amennyiben érdekelnek a Mazda modelljei, nézd meg alábbi tesztünket! Ha nem indul a videó, megnézheted az Alapjárat YouTube csatornáján.