Csaknem 100 kilométer hosszú út épülhet Kecskemétig

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-07-01, 07:51

Ez a megoldás jelentősen tehermentesítené a főváros környéki elkerülőket.

Már zajlik az M8-as gyorsforgalmi út Székesfehérvár és Kecskemét közötti két szakaszának a tervezése. A mintegy 100 kilométer hosszú, kétszer két sávos út kivitelezése a tervek szerint 2023-ban kezdődhet el.

A Kecskemét és az M7-es autópálya közötti szakaszt négy cég tervezheti meg összesen 7,8 milliárd forintért. A mérnökök feladata a kiviteli terveken kívül a környezeti hatástanulmány és tanulmányterv, valamint az engedélyezési tervek készítése is.

Az utat két nagyobb szakaszra osztották:

  • Az M7-es és Dunaújváros közt megvalósuló, mintegy ötven kilométeres, kétszer két sávos gyorsforgalmi út egy autópálya-csomóponttal, hat egyéb csomóponttal, egy komplex és két egyszerű pihenővel épül meg;
  • míg a Dunavecse és Kecskemét közti, ugyancsak nagyjából ötven kilométeres szakaszon három csomópont, egy komplex pihenő és két egyszerű pihenő kerül kialakításra.

Az M8-as Székesfehérvár alatt éri el majd az M7-es autópályát, ide új csomópont épül. Innen tovább már ma is kétszer két sávos út vezet Veszprémig, és a 8-as út hol egyszer két, hol kétszer két sávos szakaszokkal éri majd el az osztrák határt Szentgotthárd mellett.

Az M8-as gyorsforgalmi út Székesfehérvár és Kecskemét városát köti majd össze.

Az M8-as középső szakasza nemcsak azért nagy jelentőségű, mert gyorsforgalmi összeköttetést biztosít a Dunántúl és a Duna-Tisza köze között. A kormány célja, hogy a nemzetközi áruforgalom jobb elvezetése érdekében az M1-es, az M0-ás és az M5-ös főváros környéki szakaszainak tehermentesítésére új félgyűrűt építsen. Ennek része lesz a Komárom-Székesfehérvár négysávos autóút, amely Budapestet mintegy száz kilométerrel elkerülve, az M7-es autópályát érintve az M8-as révén összeköttetést biztosít az M6-os, az M5-ös és az M4-es között.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

MTI

Kapcsolódó írások

A székesfehérvári Auchannél lévő körforgalom fentről fotózva
2018. november 14.
A székesfehérvári Auchannál lévő körforgalmat fogják áttervezni, a munkálatok valószínűleg 2019-ben elkezdődnek.
Az M7 autópálya egyik szakasza
2019. május 17.
Az autópálya munkálatai csak szeptemberben folytatódnak

További hírek