2022. szeptember 19. | 13:47

Egyetlen menetjeggyel lehet utazni az egész országban.

Az autómentes hétvégét követően közeleg az európai autómentes nap. 1998-ban tartották meg az első európai autómentes napot. Mint ahogy minden évben, 2022-ben is szeptember 22-én esedékes. Célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a környezettudatos közlekedési alternatívákra. Azt szeretnék elérni a kezdeményezők, hogy az autó helyett lehetőség szerint fenntartható közlekedési módokat válasszanak az iskolába, munkába és más helyekre indulók, mint például a kerékpár vagy éppen a tömegközlekedés.

Ennek szellemében csütörtökön az „Egy jeggyel bárhova” akció keretein belül ha egy utas csütörtökre bármilyen távra szóló helyközi MÁV-Start, Volánbusz, GYSEV, MÁV-HÉV jegyet vált, azzal egész nap, bármilyen hosszú távon, tetszőleges számban lehet utazni Magyarország területén a nap végéig - jelentette be Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár. Hozzátette, az akció érvényes a MÁV-Start, a GYSEV, a Volánbusz és a MÁV-HÉV járataira is.

Fontos tudnivaló, hogy a gyorsvonati pótjegyet nem, azonban az IC pótjegyet, a helyjegyet, a távolsági buszos kényelmi felárat külön kell megváltani, ha a jegy amúgy nem ilyen vonatra vagy buszra szól. A jegyekkel a vonatokon csak a másodosztályú kocsikban lehet utazni, ha valaki első osztályra vált távolsági jegyet, akkor csak arra azon a vonaton utazhat vele az első osztályon, amire megváltotta, a nap további részében a jegy a másodosztályú kocsikra lesz érvényes.

Az akcióval kapcsolatban további részletek a MÁV honlapján olvashatók.

Nyitókép: Depositphotos