Miután nem közeledtek az álláspontok a Duna-partok jövőjét tárgyaló egyeztetésen, a Magyar Autóklub megjelentetett egy közleményt az oldalán, amiben jelezte, nem ért egyet a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszának autómentesítésével, és a forgalom belvárosba terelésével.

A szervezet egyetért az élhető, zöld város koncepcióval, és azzal sem vitatkozik, hogy a belső kerületekben szükség van a forgalom csillapítására. Azt viszont ne nem tudja elfogadni, hogy az autósokat száműznék a Duna-part közeléből. Mint írták, a rakpart mindenkié, ezért visszautasítja a közlekedők szembeállítását, egyes csoportok, nevesítve az autót használók diszkriminálását.

Pesti alsó rakpart
Fotó: MTI/Kollányi Péter

A Magyar Autóklub nem érti, miért akarják a rakparti forgalmat a belvárosba terelni, miközben a cél az, hogy ott kevesebb autó forduljon meg a légszenyezettség csökkentése érdekében. Ötletelés helyett ideje lenne egy stratégia terv kidolgozásának, üzente a fővárosnak az egyesület.

A Magyar Autóklub javaslata szerint meg kell vizsgálni a rakparti forgalom felszín alatti elvezetésének, illetve lefedésének a lehetőségét, a P+R parkolók építését és az elővárosi közlekedés fejlesztését pedig halaszthatatlan feladatnak minősítette.

A közlemény végén az érdekképviselők azt is fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy Karácsony Gergely választási programjában konkrét célként nem szerepelt a rakpart részleges lezárása az autóforgalom elől, ilyeténképp erre a lépésre nem is kapott felhatalmazást a választópolgároktól.