kedd - 2022. november 29.
2 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Diszkriminatívnak tartja a pesti rakpart autómentesítését a Magyar Autóklub

2022. április 29. | 10:33

A szervezet szerint a főpolgármester nem kapott felhatalmazást ilyen jellegű döntések meghozatalára.

Miután nem közeledtek az álláspontok a Duna-partok jövőjét tárgyaló egyeztetésen, a Magyar Autóklub megjelentetett egy közleményt az oldalán, amiben jelezte, nem ért egyet a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszának autómentesítésével, és a forgalom belvárosba terelésével.

A szervezet egyetért az élhető, zöld város koncepcióval, és azzal sem vitatkozik, hogy a belső kerületekben szükség van a forgalom csillapítására. Azt viszont ne nem tudja elfogadni, hogy az autósokat száműznék a Duna-part közeléből. Mint írták, a rakpart mindenkié, ezért visszautasítja a közlekedők szembeállítását, egyes csoportok, nevesítve az autót használók diszkriminálását.

Pesti alsó rakpart
Fotó: MTI/Kollányi Péter

A Magyar Autóklub nem érti, miért akarják a rakparti forgalmat a belvárosba terelni, miközben a cél az, hogy ott kevesebb autó forduljon meg a légszenyezettség csökkentése érdekében. Ötletelés helyett ideje lenne egy stratégia terv kidolgozásának, üzente a fővárosnak az egyesület.

A Magyar Autóklub javaslata szerint meg kell vizsgálni a rakparti forgalom felszín alatti elvezetésének, illetve lefedésének a lehetőségét, a P+R parkolók építését és az elővárosi közlekedés fejlesztését pedig halaszthatatlan feladatnak minősítette.

A közlemény végén az érdekképviselők azt is fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy Karácsony Gergely választási programjában konkrét célként nem szerepelt a rakpart részleges lezárása az autóforgalom elől, ilyeténképp erre a lépésre nem is kapott felhatalmazást a választópolgároktól.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!