2022. június 08. | 11:40

A károsultnak két hete van, hogy eldöntse, elfogadja-e a bíró által megítélt 15 millió dolláros kártérítést.

Williams Orrick szövetségi bíró kedden két hetet adott a Tesla korábbi alkalmazottjának, hogy eldöntse, elfogadja-e azt a 15 millió dolláros (aktuális árfolyamon átváltva 5,45 milliárd forintos) kártérítést, amit azért ítéltek meg részére, amiért az elektromosautó-gyártó alkalmazottjaként rasszista támadások érték. Ez az összeg jócskán elmarad az esküdtszék által megítélt 137 millió dollártól (49,79 milliárd forinttól).

A károsult, Owen Diaz azt állította, hogy a Tesla fremonti gyárában a kollégái és egyik felettese olyan ellenséges munkakörnyezetnek tették ki, amelyben a szóbeli szidalmazás mellett rasszista karikatúrák és horogkeresztek is szerepet kaptak. Mindez abban a kilenc hónapban történt, míg Diaz a kaliforniai cég alkalmazásában állt 2015 és 2016 között. Az esküdtszék tavaly októberben 6,9 millió dollár kártérítést és 130 millió dollár büntető kártérítést ítélt meg Diaznak.

Tesla embléma
Kép: Unsplash

Április 13-án Orrick, az Egyesült Államok San Franciscó-i körzeti bírója ezt az összeget jelentősen lecsökkentette és kizárta a gyors fellebbezés lehetőségét, miközben elutasította a Tesla azon törekvését, hogy új tárgyalást tűzzenek ki az üggyel kapcsolatban. Hozzátette, határozott meggyőződése, hogy az esküdtszék által megítélt kártérítés túlzott mértékű, és hogy a gyors fellebbezés engedélyezése csak még tovább késleltené a már öt éve húzódó ügy megoldását.

Diaz ügyvédei úgy látják, az érzelmi megrázkódtatás miatti kártérítéssel kapcsolatos jogi kérdés igenis indokolja az azonnali fellebbezést.

Nyitókép: Unsplash