2024. április 24. | 20:21

Meglepő fordulatot hozott a szerdai nap.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Nagy Márton nyilvánosságra hozta, hogy a mai egyeztetésen azt fogja javasolni a kormánynak, hogy avatkozzon be az üzemanyagárakba. A nemzetgazdasági miniszter kérése halló fülekre talált, de nem úgy, ahogyan azt sokan hitték.

A kormány ugyanis nem rendelt el azonnali hatállyal újabb benzinárstopot. E helyett a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák önkéntes alapon a régiós átlaghoz.

A 95-ös benzin valamint a gázolajár esetén kell érvényre juttatni mindezt, számolt be róla az Index. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gázolaj esetén 10, a benzin esetén pedig 27 forinttal kellene mérséklődnie a liternkénti áraknak.

Amennyiben nem lépnek a kereskedők, akkor a kormány újra tárgyalóasztalhoz fog ülni a kérdés kapcsán. Meg fogják vitatni a szabályozási eszközök bevetésének opcióit, és meg fogják hozni a kellő lépést, mondta Nagy Márton.

A régiós átlagárakat a Központi Statisztikai Hivatal minden pénteken 8:30-kor teszi közzé. Először erre a múlt hét pénteken délelőtt került sor.

A MOL több lépésben csökkenteni fogja az üzemanyagok árát. Péntektől 647 forint helyett 633 forint lesz egy liter gázolaj ára, míg a benzinért 650 helyett 647 forintot kell majd fizetni a hét utolsó munkanapjától kezdve.

MTI / Balogh Zoltán