2021. szeptember 30. | 10:25

A tranzitforgalom mérséklődése is hozzájárult a bevételkieséshez.

Jelentősen csökkentek idén a Véda közúti intelligens kamerahálózat felvételeiből származó bírságbevételek: az idei év első hat hónapjában összesen 4,365 milliárd forintra rúgott a kiszabott bírságok összege, ez a felét sem éri el 2019 és 2020 első féléves bevételének, amikor kevéssel több mint 10 milliárd, illetve 9,98 milliárd forint folyt be, olvasható a Világgazdaság legfrissebb lapszámában.

A rendőrségtől kapott adatok alapján még mindig a sebességhatárok be nem tartása a leggyakoribb bírságolási ok, a második helyen pedig a piroson történő áthajtás áll, írja a VG. A szupertraffipaxok felvételeiből származó bevételek visszaesését csak részben magyarázza a koronavírus-járvány miatt történő bezárkózás, hiszen annak hatásai már a 2020-as adatokban is megmutatkoztak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlése szerint az idei esztendő első felében több mint 125 ezer bírságot szabtak ki, míg 2020 első hat hónapjában 288 ezer, 2019-ben pedig 291 ezer felett volt a kiszabott bírságok száma. A fix komplex közlekedési ellenőrzőpontokon (KKEP) a dokumentált esetek száma 84 325, a változtatható helyű KKEP-kel pedig 41 365 esetet rögzítettek. Ezek a számok drasztikus visszaesésről árulkodnak a korábbi évek azonos időszakával összevetve, a változtatható helyű KKEP esetében csaknem 100 ezerrel csökkent a rögzített esetek száma. Az így befolyt összeg is alig több, mint negyede a korábbiaknak.

A Világgazdaság egy közlekedésbiztonsági szakértőt is megszólaltatott a rendőrséget, és így közvetlenül az államot is érintő bevételkiesés kapcsán.

„Bár a járványhelyzet miatt a nagyobb városokban az emberek többször ültek autóba, mert kerülték a tömegközlekedést, hosszabb utakra - főleg amelyeken a Védarendszer működik - már sokkal ritkábban indultak, mint a korábbi években. A rokonlátogatások és a nyaralók felkeresésének megritkulásával a szabálysértések száma is csökkent, legalábbis azokon a pontokon, ahol a kamerák dolgoznak. Különösen a tranzitforgalom mennyisége maradt el az előző években megszokottól” – mondta a lapnak a szakértő.

 

Világgazdaság

Napi.hu