2023. november 09. | 12:49

Veszélyezteti az úttesten átkelni igyekvő járókelők testi épségét, ezért a jövőben könnyen lehet, hogy piros lámpánál nem lehet majd kisívben jobbra kanyarodni Amerikában

Amerikában jelenleg elég borzasztóak a gyalogosok biztonságára vonatkozó közlekedési mutatók, ezért néhány városban fontolgatják a piros lámpánál jobbra kanyarodás betiltását. Azok kedvéért elmondom, akik esetleg nem feltétlenül értik, hogy ezt miért is kell betiltani, amikor a pirosnál alapvetően megállási kötelezettségünk van: az Egyesült Államokban a forgalom felgyorsítása érdekében az autósok a tilos jelzés ellenére kanyarodhatnak kisívben jobbra, megadva az elsőbbséget másoknak, amikor a helyzet úgy kívánja.

Ezt a megoldást először 1925-ben, közel 100 évvel ezelőtt vezették be Los Angelesben, ám most könnyen lehet, hogy eltörlik ezt a lehetőséget. A változtatást az egyre romló közúti halálozási statisztikák indokolják.

A tragikus kimenetelű balesetek száma meredeken emelkedett a koronavírus-járvány idején. Az utóbbi időben a járművekben utazók már nagyobb biztonságban érezhetik magukat, a gyalogosokra és a kerékpárosokra azonban egyre több veszély leselkedik.

Sajnos kevés adat áll rendelkezésre arról, milyen mértékben növeli a balesetek számát a piros lámpánál jobbra kanyarodás engedélyezése. Az amerikai Autósok Országos Szövetsége egy 2011 és 2019 közti idősávban gyűjtött statisztikára bukkant, mely szerint a különleges forgalmi szabály kétévente kevesebb mint egy halálesetért volt felelős.

A szakértők szerint azonban ezek a vizsgálatok pontatlanok, ezáltal nem vonható le belőlük döntő jelentőségű következtetés. Az Egyesült Államok Autópálya Közlekedésbiztonsági Nemzeti Hivatala még 1994-ben vizsgálta a közlekedési statisztikákat Indiana, Maryland, Missouri és Illinois államokban. A tanulmány szerint a 3-4 éves tárgyperiódus alatt összesen 558 baleset történt amiatt, hogy az autósok figyelmetlenül alkalmazták a jobbra fordulás lehetőségét.

A szabályváltozást szorgalmazó politikusok tudják, az autósok egyáltalán nem örülnek a tervüknek. Néha azonban egy kis lázadozást el kell viselni a biztonság érdekében, hiszen minden emberélet egyformán értékes.

Depositphoto