2023. július 06. | 15:51

A négy évszakos gumi olyan autógumiabroncs, amelyet úgy terveztek, hogy mind a négy évszakban használható legyen. De vajon megéri ezt választani a nyári és téli gumik helyett? Kiknek ajánljuk ezt a típust? Nézzük meg a négy évszakos gumi előnyeit és hátrányait!

Előnyök

Idő- és pénztakarékosság: A négy évszakos gumi használatával elkerülhetjük a félévente ismétlődő gumicsere maceráját, a gumisoknál való sorban állást, valamint a két szett tárolásának költségét és helyigényét. Egy négy évszakos akciós gumiabroncs akár töredékébe kerülhet egy téli- és nyári szettnek.

Megbízható teljesítmény: Ennek a gumiabroncs típusnak az anyaga és mintázata úgy van kialakítva, hogy nyáron és télen is biztonságosan közlekedhessünk velük. A gumikeverék nem keményedik meg túlságosan télen, és nem kopik el gyorsan nyáron. A mintázat pedig tartalmazza a nyári blokkokat és a téli lamellákat is, így nedves, havas vagy latyakos úton is megfelelő tapadást biztosít.

Alkalmazkodó képesség: A négy évszakos gumik jól alkalmazkodnak az időjárás változásaihoz, így nem kell aggódnunk, hogy váratlanul beköszönt a tél vagy a nyár. A négyévszakos gumik képesek megbirkózni az átlagos vagy átlagon aluli használat mellett, városi, télen is takarított utakon való közlekedéshez.

 

Hátrányok

Szélsőséges időjárás: A négy évszakos gumik legfontosabb hátránya a téli és nyári szettekhez képest, hogy kevésbé bírják jól a szélsőséges időjárási körülményeket és a jeges, havas útviszonyokat. Ha tehát valaki hegyes, dombos vidéken lakik, ahol gyakrabban fordul elő a havas, jeges útfelület, akkor annak nem ez a tökéletes választás.

Kompromisszumos megoldás: Ezek a gumik nem tudják maximálisan elvégezni egyik típus feladatát sem, hiszen anyaguk és mintázatuk egy kompromisszumos megoldás. Ez azt jelenti, hogy télen nem annyira hatékonyak, mint a téli gumi, nyáron pedig nem tudják úgy felszívni az esőt a kerekek alatt, mint a nyári gumi.

Gumiabroncs szélesség: A négy évszakos gumiknál szintén nem használható ki a nyári- és téli gumiabroncsok eltérő szélességéből adódó előny. A nyári gumik például szélesebbek, ezáltal jobban fekszenek az úton, kanyarodáskor jobban tapadnak és kevésbé instabil velük az autó.

A négy évszakos gumi kiváló alternatívát kínál azoknak az autósoknak, akik szeretnének spórolni az idővel, a pénzzel és a hellyel, valamint akik nem szembesülnek gyakran szélsőséges időjárási körülményekkel.

Depositphotos