Egymást követő napokon korlátozzák a dízel járművek behajtását Rómában

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-01-15, 08:38

Az olajtársaságok kétkedve fogadták a városi tanács döntését.

Olaszországban számos városban rendeltek el szmogriadót ezen a héten, Rómában pedig úgy döntöttek a város vezetői, hogy néhány napra korlátozzák a dízel járművek behajtását a fővárosban, hátha így sikerül javítani a levegő rossz minőségén.

A szálló por (PM10) koncentrációja az elmúlt 12 nap szinte mindegyikén meghaladta a normál, elfogadható értéket Rómában. Az olasz főváros mellett Milánóban, Torinóban, Firenzében, Parmában és Modenában is egészségtelen levegőt szívtak be az emberek mostanság.

Ugyanakkor a római városvezetés volt az egyetlen, amelyik úgy döntött, hogy korlátozni fogja a dízel járművek behajtását a belvárosba. Először csak a keddi napról volt szó (január 14.), de aztán a korlátozást kiterjesztették szerdára és csütörtökre is. Ezeken a napokon a dízelesek reggel 7:30 és délelőtt 10:30 között, valamint délután 16:30 és este 20:30 között nem hajthatnak be Rómában az úgynevezett zöld zónába (Fascia Verde).

A politikusok döntése nyomán nagyjából 700 000 ember kényszerül most arra, hogy igénybe vegye a tömegközlekedési lehetőségeket. Az olajtársaságok szerint a város irányítói túlreagálták a helyzetet, és elhamarkodottan cselekedtek.

„Tudományos szempontból teljesen indokolatlan döntést hoztak a város vezetői, amely nem biztosít környezeti előnyt, cserébe szükségtelenül büntet rengeteg polgárt ”– állt az olasz olajtársaságokat tömörítő egyesület közleményében.

A zöld zóna határai Rómában

Rómában egyébként azt tervezik, hogy 2024-től végleg kitiltják a dízelmotorral közlekedő járműveket a városból.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton
Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva
2019. november 05.
A rendőrség nem szívatni akarja a sofőröket, állítja Berzai Zsolt alezredes.

További hírek