2023. április 18. | 09:02

Nem csak magyarul, egyéb nyelveken is inzultálják a járőröket.

Több olyan ügyben is vádat emelt a Debreceni Járási Ügyészség az elmúlt időszakban, amelyekben a rendfenntartókat érte szóbeli sérelem. Az esetek többségében az intézkedés alá vont személyek ittas állapotban voltak, és ezért illették trágár szavakkal a rendőröket.

Egy most benyújtott vádiratban egy román állampolgárságú férfi ellen emeltek vádat, akivel szemben akkor intézkedtek a rendőrök, amikor a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyen várakozott autójával. A férfi előbb angolul, majd magyarul is szidalmazta a sértetteket.

A becsületsértés vétsége egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A gyakorlatban akkor szabható ki ennél enyhébb szankció, jellemzően pénzbüntetés, vagy közérdekű munka büntetés, ha a tettes büntetlen előéletű.

A hatályos büntetőjogi rendelkezés értelmében a rendőrök szolgálatuk ideje alatt, munkaköri kötelezettségük teljesítése során hivatalos személynek minősülnek. A fenti ügyben a Debreceni Járási Ügyészség a román férfi ellen 2 rendbeli a sértett munkakörének ellátásával összefüggésben elkövetett becsületsértés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság az iratok tartalma alapján, tárgyalás lefolytatása nélkül a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

Ebben a cikkben arról olvashatsz, mit kell tenni abban az esetben, ha megállít a rendőr igazoltatni. A járőrök többféle módon is megállíthatnak autóvezetés közben, ám ilyenkor neked is vannak jogaid, ahogyan kötelezettségeid is.

Sokan folyamodnak ahhoz a módszerhez, hogy félreállás helyett menekülni kezdenek a rendőrök elől, mert jellemzően bűnösek valamiben. Az ilyen hajszák általában azzal végződnek, hogy a járőrök bekerítik az elkövetőt, majd pedig a földre viszik.

Police.hu