El kellene venni a gyorshajtó celebek jogosítványát?

Közzétéve:
2020-01-29, 12:43

A brit végrehajtó hatóság szerint a felelőtlen sofőröket keményen meg kell büntetni – még akkor is, ha a jogsi a munkájukhoz kell.

Társszerző: Hajdu Balázs

A brit törvényhozó tanács elvenné a felelőtlenül közlekedő, balesetet okozó hírességek jogosítványát – még akkor is, ha a vezetői engedély a munkájukhoz szükséges. A szigetországban számos celeb – köztük a színész Steve Coogan – úszott meg büntetést, mert a munkájukra hivatkoztak.

Steve Coogan öltönyben
Steve Coogan hosszú eltiltást úszott meg tavaly, kivételes nehézségekre hivatkozva

A hatóságok szigorúbb irányelvek alkalmazását sürgetik. A sofőrök jelenleg elkerülhetik a súlyos büntetést, „kivételes nehézségekre”, azaz a munkájuk elvesztésére hivatkozva. A változások között szerepel, hogy a vétkes autóvezetők akár 12-nél több büntetőpontot is begyűjthetnek, illetve a szabálysértés mértékétől függően, akár a jogosítványukat is bevonhatják.

„A munkahely elvesztése önmagában nem meríti ki a kivételes nehézség fogalmát. A bíróságoknak óvatosan kell bánniuk a fellebbezési kérelmek elbírálásánál. A jogosítványukat elveszítők akár más közlekedési eszközzel is megoldhatják a munkába járást” - áll a bíróság érvelésében.

Coogan tavaly egy hosszú eltiltással járó büntetési úszott meg. A komikus lakott területen belül 57 km/h-s sebességgel közlekedett Porsche típusú járművével. Az elmarasztást arra egy új Alan Partridge sorozat filmezésére hivatkozva kerülhette el. A szabálysértés önmagában nem látszik annyira súlyosnak, ám a színész már rendelkezett 9 büntetőponttal – három újabb egység hathónapos vezetői engedély bevonást eredményezett volna.

A Top Gear riportere, Andrew Flintoff még 2014-ben kaphatott volna bírságot, melyet TV-s munkája miatt nem szabtak ki rá. A milliomos televíziós szakács, Tom Kerridge is hasonlóképpen járt a tavalyi évben.

„A büntetési irányelveket Anglia és Wales bíróságai napi szinten alkalmazzák. Fontos, hogy világosan megfogalmazzuk őket. A bírósági dolgozók kérték, hogy szolgáltassunk több információt ezekről az irányelvekről. Kíváncsiak vagyunk az érintettek véleményére, szeretnénk egy átlátható, igazságos büntetés-végrehajtási rendszerrel dolgozni” - mondta Timothy Holroyde, a Törvényhozó Tanács elnöke.

A hírességek gyorshajtásai és közlekedési kihágásai Magyarországon is problémát okoznak. A színészek közül Stohl András, valamint Rékasi Károly többször érintett volt, de a celeb Berki Krisztián, vagy éppen Kis Grófó is volt már baleset résztvevője.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2014. január 02.
A bírság szélsőséges esetben milliós nagyságrendű lehet
Angliában volt az Alapjárat a Londoni Autószalonon
2018. május 18.
A Londoni Autószalonra látogattam, hogy Genf és Frankfurt után megnézzem, mit csinálnak az angolok, de egyelőre még, nincsenek azon a szinten

További hírek